Hirdetés

Belátható közeléségbe került a régóta fejlesztett csodamemória

A memóriatechnológiák piacán évek óta vannak elképesztő koncepciók, amelyek többsége sosem jut el a tömeggyártásig. A 2011-ben alapított Nantero is dolgozik egy hasonló rendszeren, amely az NRAM nevet viseli, és egy ideje az iparág csodamemóriaként tekint rá, hiszen elképesztő adottságokkal rendelkezik. A vállalat a fejlesztést még az előző évtizedben kezdte meg, és azóta komoly előrelépést értek el, így a vezető félvezetőgyárakkal is tárgyalásokat folytatnak a tömeggyártás lehetőségeiről.

Az NRAM üzleti szempontból egy licencelhető technológia lesz, és CMOS gyártástechnológiával legyártható a meglévő eszközökön is. Természetesen a licenc tartalmazza az ehhez szükséges szellemi tulajdont.

A működésre rátérve az NRAM egy nem felejtő, karbon nanocsövekből álló memória, amely elméletben végtelen mennyiségű írási ciklust garantál, miközben a sebessége a DRAM memóriákhoz mérhető. Ez azért jelentős előrelépés, mert a DRAM felejtő memória.

Az információtárolása szempontjából a cellák saját nanocső összeköttetéssel rendelkeznek. Amikor az ellenállás alacsony, akkor a nanocsövek érintkeznek, míg ha magas, akkor nem. Ez adja meg a tökéletes alapot az adattárolásra, hiszen feszültség hatására a cellák állapota megváltozik, ráadásul elképesztően gyors ütemben. A strapabírás szempontjából az NRAM elvileg végtelen mennyiségű írási ciklust is kibír. Ez persze gyakorlati szinten nem feltétlenül igaz, de a tesztlapka még működik 1012-en írási és 1015-en olvasási ciklus után. Mindemellett az extrém körülményekkel sincs gondja, így lehet nagyon hideg, nagyon meleg, rádioaktív környezet vagy erős mágneses hatás is.

Cellánként egyébként az első implementáció egy bitet tárol, de két bitnyi információ is megoldható a nanocsövek csoportosításával, ugyanakkor a tervezők inkább a vertikális struktúrák kialakítására koncentrálnak, mert abból nagyobb előnyt lehet kovácsolni.

A Nantero szerint az első NRAM termékek DDR4 interfészen dolgoznak, majd később áttérnek egy saját fejlesztésű verzióra, amely elég gyors lesz a lapkákhoz. Utóbbiak egyébként várhatóan 20 nm-es osztályú gyártástechnológián készülnek, legalábbis első körben.

Előzmények

Hirdetés