Hirdetés

Jövőre érkezhet a DDR5 és az NVDIMM-P

A JEDEC bejelentése szerint jól haladnak a DDR5 illetve az NVDIMM-P szabványok véglegesítésével, így a DDR5 modulok már 2018-ban megjelenhetnek.

A szabványokkal foglalkozó JEDEC bejelentése szerint kifejezetten jól haladnak a sokak által várt DDR5 illetve NVDIMM-P szabványok kidolgozásával, amelyek végleges verziói, és a rájuk épülő termékek a tervek szerint jövőre jelenhetnek meg a piacon.

Mint az lenni szokott, a DDR5 mind sávszélesség, mind energiahatékonyság szempontjából előrelépést jelent a mai DDR4-hez képest, a JEDEC konkrétan dupla sebességről és adatsűrűségről beszél. Itt jelenhet meg elsőként a DIMM modulokon a TSV-t használó stacking technológia, amelyet a Toshiba már 2015-ben demózott.


[+]

A DDR5-höz kapcsolódó NVDIMM-P a szerverek oldalán lehet különösen érdekes, ezzel ugyanis szabványosításra kerülhetnek azok a perzisztens memóriamodulok, amelyekkel gyakorlatilag egybefüggő memóriaterületként lehetne kezelni a NAND és a DRAM tárolót, csökkentve a latenciát és növelve a műveleti sebességet. Ilyen perzisztens megoldásból háromféle van: az NVDIMM-N, az NVDIMM-F és az NVDIMM-P. Az első nem túl izgalmas fejlesztés, egyszerűen csak kiegészítő flash-memória kerül a DIMM-re, amely a DRAM tartalmát tárolja el az áramszünet idejére. Az F verzió teljes egészében flash-re épül, címzése a DRAM-hoz hasonlóan bájtonként történik, a latencia kiváló (10 ns-os nagyságrendben mozog), viszont gyártófüggő. Ezzel szemben az NVDIMM-P kedvezőbb költségeket, szabványosítást és a DRAM-mal megegyező sávszélességet ígér, némileg magasabb (100 ns-os nagyságrendű) latenciával párosítva. Ennél egy modulra kerül a DRAM és a flashmemória, amelyeket egyazon vezérlő kezel, a rendszer felé pedig egységes memóriaterületként látszanak, amelyet mind bájtonkénti, mind blokkos címzéssel elérhetünk. A DRAM megoldások közül itt mind a DDR4, mind a DDR5 támogatott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés