Hirdetés

SSD meghajtóin javítja a lassuló adatolvasást a Samsung

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Samsung egy évvel korábban bemutatott a 840 EVO SSD-i egy érdekes problémával küzdenek. Kiderült ugyanis, hogy a régebb óta tárolt adatok egyre lassabban olvashatók be a termékekről, ami sokszor tényleg fájdalmasan gyenge adatátviteli tempót jelent. Egyes beszámolók szerint az olvasás sebessége 20 MB/s-nál is lassabb lehet, ami egyértelműen valami hibára utal, hiszen ez az érték a közelében sincs a specifikációkban megadott 400 MB/s feletti tempónak.

A vállalat most bejelentette, hogy felszámolták a problémát, így elérhető egy új, EXT0CB6Q jelzésű firmware verzió. Az alábbi oldal közepe felé egy dokumentáció is található a firmware mellett, ami pontosan leírja, hogy Windowson hogyan lehet végrehajtani a frissítést. Ez amúgy is egyszerű, hiszen csak a startra kell kattintani és magától lefut a program.

Maga a javítás nem csak egy firmware-t tartalmaz, hanem egy szoftvert is, ami a firmware frissítése mellett megjavítja a meghajtó aktuális teljesítményét. Ehhez 10%-nyi szabad tárterület szükséges, illetve elvégezhető a háttérben is, vagyis dolgozni is lehet közben, de ezt a Samsung nem ajánlja. Maga a javítás egyébként relatíve sok időt vesz igénybe, bár ez függ a tárolt adatmennyiségtől.

A Samsung arról is beszámolt, hogy a probléma a menedzsmentszoftverben volt, és a firmware lényegében ezt javítja ki.

A DOS alól futó javítás még ebben a hónapban megérkezik, így a Mac és Linux operációs rendszert használó felhasználóknak még várni kell egy picit az olvasási sebességgel kapcsolatos probléma teljes felszámolásához.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés