1 TB-os Samsung 840 EVO SSD érkezik mSATA csatolófelülettel

A Samsung az idei évben, nem is olyan régen mutatta be hagyományos, 2,5"-es méretkategóriába tartozó 840 EVO SSD-it, melyet bő három hónappal ezelőtt mi is leteszteltünk, és nemrégiben az 1 TB-os verzióját is megvizsgáltuk tüzetesebben. Ezek még 7 mm vastag fémházat és hagyományos 6 Gbps-os SATA csatolófelületet, valamint SATA rendszerű meghajtókhoz használatos tápcsatlakozót kaptak, így elsősorban hagyományos asztali és notebookkörnyezetben lehetett hasznukat venni.

Lényegében az egyre vékonyabb notebookoknak köszönhetően az mSATA felület is egyre nagyobb teret nyer, és akkor is előszeretettel használják ma már sok gépben, ha egyébként normál, 2,5 colos meghajtónak is jutna hely. Így érthető, hogy a buliból a Samsung sem akar kimaradni, főleg nem az EVO sorozattal, melyből mSATA csatolófelületen nem csak 1 TB-os, hanem 500, 250 és 120 GB-os tárkapacitású darabok is elérhetőek lesznek.

Bármelyiket is választjuk, ugyanazt a Samsung S4LN045X01-8030 típusú vezérlő vezérlőt és ugyanolyan LPDDR2 gyorsítótárat kapunk, mint 2,5"-es EVO modellek esetében (a kisebbekben 512 MB, az 1 TB-osban 1 GB található ebből). Ez egyben azt is jelenti, hogy a 256 bites AES titkosítás most sem hiányzik a repertoárból, akárcsak a TurboWrite technológia. Ez utóbbival a NAND lapka egy bizonyos százalékát SLC módban konfigurálják, ami a jóval magasabb tempó mellett még az élettartamra is jótékony hatással van. És ha már szóba került, a flash NAND lapkák ezúttal is TLC típusúak és 19 nm-es Toggle DDR 2.0 specifikációjúak – természetesen a Samsung saját gyártmányai. Az mSATA esetében viszont kis helyre való tekintettel itt legfeljebb 4 darab chipből kellett kihozni az 1 TB-ot, míg a 2,5" EVO 840-nél ugyanehhez 8 chipet tudtak használni. Ezt az újdonság esetében úgy érték el, hogy 8 helyett 16 darab 128 gigabites NAND lapka került egy chipbe, ami így darabonként 256 GB tárkapacitást kínál.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a kisebb kapacitásúak esetében csak a chipek számát vagy a lapkák számát csökkentik (értelemszerűen a 120-as esetében mindkettőre szükség volt). Az újdonságok teljesítményével kapcsolatosan is csak a legnagyobb kapacitású modell képességét kommunikálták: 540/520 MB/s lineáris olvasási és írási, valamint 98 000/90 000 IOPS 4 kB-os blokkokon mért véletlenszerű írási teljesítmény.

A Samsung árakkal egyelőre nem szolgált, a megjelenés viszont még ebben a hónapban várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés