Hirdetés

Játékra hív az új 3DMark

Minden bizonnyal senkinek nem lesz meglepetés, hogy a hónap utolsó napján befut az új 3DMark 11. A DirectX 11-es API képességeit kihasználó tesztprogram még mindig arra a lehetetlen feladatra vállalkozik, hogy a kártyák játékban mérhető teljesítményét megjósolja, ám ez az előző kiadásokban nem mindig sikerült. Összességében persze szép mérőprogrammal gazdagodtunk mindig, ami nem mellesleg kiválóan alkalmas a számítógép stabilitásának mérésére. Valószínűleg most sem lesz ez másképp. A 3DMark a régi fényét már feltehetőleg nem nyeri vissza, ám ez nem jelenti azt, hogy nem lehet majd az eredményekkel büszkélkedni a különböző fórumokon vagy versenyeken.

Az új tesztprogram három verzióban lesz elérhető, melyek közül az alapváltozat ingyenes, ám csak az úgynevezett Performance beállítások érhetőek el benne. Az Advanced Edition verzió kicsivel kevesebb, mint 20 dollárba kerül, és gyakorlatilag az átlagfelhasználóknak hasznos funkciók korlátozás nélkül elérhetővé válnak. Lesz egy Professional Edition is, ami már 995 dollárba kerül, és ehhez az utolsó teszt végtelenített futtatásának lehetősége, a képminőség ellenőrzése, valamint a kiemelt támogatás tartozik. Nyilván a legdrágább kiadás a gyártókat célozza meg.

A 3DMark 11 négy tesztből áll majd, melyek közül az első kettő a tenger alatt, míg a másik kettő a dzsungelben játszódik. Ezeken kívül lesz két fizikai számításokat végző teszt, melyek a Bullet motorra épülnek, és a CPU-t illetve a GPU-t terhelik. Az utolsó megmérettetés az audiovizuális teszt, ami a teljes rendszer képességeit vizsgálja. Lényegében arról van szó, hogy a két fontosabb jelenet fut le hang mellett. Az eltérő konfigurációk következtében három tesztelési mód lesz Entry, Performance és Extreme jelzéssel. Ezek az alkalmazott felbontásban térnek el. A legkisebb terhelést az 1024x600 pixeles megjelenítés teszi ki, míg az asztali számítógépekre az 1280x720 és az 1920x1080 pixeles terhelés érhető el. Az Advanced Edition verzióban természetesen egyénileg definiált beállításra is van lehetőség.

A Futuremark az új 3DMark startját játékokkal szeretné emlékezetessé tenni. Az első két tesztet az MSI szponzorálja. A gyártó az alábbi oldalon indított nyereményjátékot, amiben a felhasználónak csak az említett konfigurációk eredményét kell megtippelni. A nyeremény annak a gépnek az alaplapja és grafikus kártyája, amelynél a tipp a legközelebb járt a valósághoz. Amennyiben a versenyzők közül többen eltalálják az ominózus eredményt, úgy mindenki megkapja az adott nyereményt. Persze az esély nagyon kicsi, hiszen a lehetőségek száma meglehetősen sok. Ezen nem tudunk könnyíteni, mert száz százalékig megbízható forrás egyelőre nem létezik, de talán igaz lehet az a pletyka, hogy a GeForce GTX 460 Extreme beállításokkal 1700 pont körül teljesít egy ismeretlen processzor társaságában, mindezt a program béta verziójában. Ez ugyan nem sok segítség, már ha egyáltalán igaz, de talán behatárolja valamennyire a lehetőségeket, így nagyobb eséllyel lehet tippelni, ami egyébként a játékra szánt időn kívül nem kerül semmibe. A tippeket a program megjelenéséig lehet leadni, ami mint tudjuk a hónap utolsó napján esedékes.

Az program másik tesztjelenetének szponzora az Antec. Természetesen ők is nyereményjátékkal kedveskednek, ami az alábbi oldalon érhető el. Itt a tippelés helyett kreatívnak kell lenni, hiszen az Antec DF-85 típusjelzésű ház feldíszítése a feladatunk. A december 23-áig tartó játék során a ház oldalát a szponzorált teszt által inspirált képanyaggal kell ellátni. A linkelt oldalon el lehet érni a díszítéshez szükséges mintákat. Természetesen a tartalmak felhasználásban szabad kezet kap a versenyző, ám ügyelni kell arra, hogy a felhasznált kép ne legyen jogvédett, továbbá passzoljon a témához. A főnyeremény maga az ominózus ház lesz a saját dizájnunkkal feldíszítve. Az abszolút győztes mellett még négy különdíj is kiosztásra kerül, amelyek egy Antec DF-35-ös házat és egy Biostar TH67XE jelzésű alaplapot tartalmaznak.

Ezek után nincs más dolgunk mint játszani, hiszen a nyeremények valóban értékesek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés