Hirdetés

Itt a háromrétegű hibrid optikai lemez

A Toshiba és a Memory-Tech hétfőn mutatta be legújabb közös fejlesztését, a Twin-format disc névre keresztelt, hibrid rendszerű optikai lemezek új generációját. A hibrid optikai lemezek a fejlesztők reményei szerint egyfajta hidat képezhetnek a régi DVD formátum és az új generációs HD DVD rendszer közt azzal, hogy a korongon egy film DVD-változatát, illetve nagyobb felbontású verzióját is eltárolhatják. Hasonló vezérelven – noha más technológiával – működnek a Sony hibrid SACD lemezei, melyek a régebbi készülékekben is lejátszhatók – hagyományos audio CD-ként.

A DVD-k esetében a többrétegű lemezstruktúra, illetve a DVD és a HD DVD korongok felépítésének nagymértékű hasonlósága miatt adottak voltak a feltételek egy ilyen hibrid megoldás létrejöttéhez. Az első hibrid lemezek két (egy DVD és egy HD DVD) réteget tartalmaztak, ezzel a korongok maximális kapacitását hozzávetőlegesen 19 gigabájtban limitálva. Az új, háromrétegű struktúra révén két DVD és egy HD DVD, vagy két HD DVD és egy DVD adathordozóréteg kerülhet a lemezre, így a maximális kapacitás körülbelül 34 gigabájtra emelkedhet. A gyártási eljárást kidolgozó Memory-Tech szerint a háromrétegű hibrid lemezek gyártása nem bonyolultabb, mint a korábbi változatoké; ezek a korongok ugyanazokon a gyártósorokon készülhetnek, mint a többi DVD és HD DVD hordozó, mindössze egy további lépcsőfokot kell beiktatni a gyártási procedúrába.

Noha a technológia létrehozói már az első generációs hibrid optikai lemezek megjelenése kapcsán is bizakodóak voltak, ez a megoldás jelenleg egyáltalán nem tekinthető népszerűnek a kiadók körében, hovatovább eddig egyetlenegy japán cég jelentetett csak meg tartalmat hibrid médiumon. A két vállalat közösen kiadott közleménye szerint az új generációs hibrid lemezek kedvező költségszintjük és a technológiából fakadó nyilvánvaló előnyeik miatt egyértelműen pozitív fogadtatásra számíthatnak, jóllehet egyelőre nem tudni, hogy a médiavállalatok mikor és pontosan milyen áron juthatnak hozzá az új technológiához.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés