Hirdetés

Visszatért a forrasztáshoz az Intel! Kár volt?

A Core i5-9600K és i9-9900K nem úszta meg a szokásos skalpolást, de az öröm elmaradt.

Az Intel nem titkolta, hogy nemrég megjelent 9. generációs asztali Core processzorok forrasztást alkalmaznak majd a fémkupak alatt. Ez meglepő döntés volt azután, hogy a vállalat jó ideig irtózott ettől a megoldástól, most viszont újra bevállalták. A Der8auer néven ismert német tuningos szokás szerint le is ellenőrizte az egészet, ugyanis egy friss videójában bemutatja, hogy a Delid-Die-Mate 2 megbirkózik magával a kupaktalanítással is, természetesen némi előkészítés után.

Sajnos a fenti videóban nem az hangzik el, amit talán várt volna a potenciális vásárló, ugyanis a Core i9-9900K a forrasztás ellenére is rendkívül forró. Általában a gyári forrasztás folyékony fémre történő cseréje is okoz némi előnyt a hőmérséklet tekintetében, de nem jelentőset, tuning mellett is csupán 3-4°C-ról lehet szó, amiért igazából nem feltétlenül éri meg kockáztatni a termék tönkretételét, illetve a garancia elvesztését. Ezért is jó megoldás a forrasztás, de az említett processzoron egyszerűen valamiért nem volt hatékony, ugyanis a forraszanyag lekaparása után a folyékony fém alkalmazása 9°C-os előnyt jelentett.

Ugyanez a helyzet a Core i5-9600K-val is, ami szintén forrasztást alkalmaz, de ennek ellenére nagyon forró hőmérsékleten működik, és ezen a folyékony fém 8°C-ot javított. Észrevehető viszont, hogy az új Coffee Lake lapka esetében az Intel vastagabb tokozást, illetve a szilíciumot használ, vagyis a lapkából távozó hőnek nagyobb utat kell megtenni ahhoz, hogy elérje a fémkupakot. Der8auer emiatt óvatosan lecsiszolt 0,15, majd 0,2 mm-t a szilíciumból, és ezzel is sikerült rendre nagyjából 4°C-ot, illetve 5°C-ot javítani a folyékony fémet bevető méréshez képest, vagyis a gyári állapothoz viszonyítva hozzávetőleg 13°C-os volt az előny.

A fentiek mellett nem biztos, hogy a 9. generációs asztali Core processzorok esetében a forrasztás alkalmazása mindenki számára előny lesz. Egyrészt a pasztát sokkal könnyebb cserélni, ugyanis a forrasztás miatt nagyon erős a kötés a fémkupak és a lapka között, vagyis alaposan érdemes átgondolni a kupaktalanítást, mert könnyen lehet, hogy tönkremegy a processzor a procedúra közben. Ráadásul ez nem is garanciális probléma, elvégre a felhasználó idézte elő a működésképtelenséget, illetve nem elég leszedni a kupakot, le is kell kaparni a forraszanyagot, illetve további előnyért még a processzor szilíciumából is csiszolni kell.

A korábbi helyzetet tehát nem sikerült megoldani, viszont magát a kupaktalanítás procedúráját annyira bonyolulttá tette az Intel, hogy a többség bele se fog kezdeni, még akkor sem, ha jelentősen vissza lehet fogni az üzemhőmérsékletet. A legtöbb embernek persze erre továbbra sincs szüksége, de ha valaki rekordokat akar dönteni, akkor nem sok választása marad. Der8auer számára azonban ez hatalmas üzlet, ugyanis a neve alatt fémjelzett Core i5-9600K, i7-9700K és i9-9900K típusú processzorokon a fenti procedúra eleve el lesz végezve, tehát elő vannak készítve a komolyabb tuningra, illetve a kupaktalanítás ellenére garancia is vonatkozik rájuk. Persze ennek jelentős felára van, például egy tuningra előkészített Core i9-9900K-ért akár 930 eurót is elkér a Caseking, ami gyakorlatilag a hivatalos listaár duplája.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés