Hirdetés

Számos útiterv szivárgott ki az Intel portájáról

Az asztali piacra vonatkozó adatok leginkább a felsőház frissítését vetítik előre.

Az XFastest számos, asztali piacra vonatkozó útitervet szerzett meg, amelyen belül láthatók az Intel várható lépései. Kezdésnek érdemes a HEDT-piaccal nyitni, ahol a Skylake-X és Kaby Lake-X processzorgenerációt a Basin Falls platform frissítése fogja váltani, méghozzá a negyedik negyedévben. Itt az X299-es vezérlő megmarad, bár ettől még érkezhet pár új alaplap. Információink szerint a processzor marad Skylake-X, csak nőhet az órajel az aktuális modellekhez képest.


(forrás: XFastest) [+]

Egy kategóriával lejjebb a Z390 lesz az új vezérlő, amiről kétféle pletyka kering. Az egyik, hogy a 14 nm-es gyártókapacitás szűkössége miatt nem vetik be a fejlesztést, így a 22 nm-es Z370-es vezérlőt használnák fel. Ezt sokan biztosra veszik, elvégre az Intel is törölte a Z390 blokkdiagramját a weboldaláról, de a kiszivárgott útitervben még az eredeti fejlesztés szerepel. Innen ugye két eset lehetséges. Vagy az útiterv túl régi, azaz akkor még nem volt szó a Z390 törléséről, vagy ez nem is történt meg, és az Intel más okból távolította el a weboldalán tárolt információkat, a törléssel kapcsolatos pletykák pedig csak erre, illetve a 14 nm-es gyártókapacitás szűkösségére épültek. Bármi is az igazság azt valószínűleg még a harmadik negyedévben megtudjuk, ugyanis az alaplapgyártók ekkor fogják piacra dobni a Z390-es termékeiket.


(forrás: XFastest) [+]

Az LGA1151v2-es tokozásba, vagyis a 300-as sorozatú alaplapokba szintén a harmadik negyedévben érkezik pár újabb, Coffee Lake lapkára épülő processzor, amelyek a Core 9000 sorozat részei lesznek. Az új modellek többsége azonban majd csak a következő év elején jön, és akkor lesz teljesen leváltva a mostani Core 8000-es asztali sorozat.


(forrás: XFastest) [+]

Ami a kompatibilitást illeti, azt az alábbi kép jól összefoglalja. Lényegében a 300-as sorozatú vezérlőhíddal szerelt alaplapok az összes elérhető és érkező Coffee Lake modellt támogatják, de csak ezeket, míg a régebbi alaplapok a korábbi, LGA1151-es tokozású processzorokkal működnek. Természetesen a BIOS frissítésére szükség lehet.

Az elmúlt év végén megjelent Gemini Lake nem kap frissítést, illetve a Thunderbolt vezérlők szempontjából is marad a Titan Ridge generáció. Sőt, a Wi-Fi modulok szempontjából is az elmúlt év végén bemutatott portfólió marad igen sokáig.


(forrás: Xfastest) [+]

A HDMI 2.0a-t natívan továbbra is csak a Gemini Lake fogja támogatni az Intel portfóliójából, míg az erősebb modellek esetében marad az LPSCon segítségével biztosított interfész, ami tulajdonképen egy integrált aktív átalakító a DisplayPort 1.2-re kötve. Utóbbi azért fájó pont, mert számos sztereó 3D-t támogató tévé rendkívül érzékeny erre a megoldásra, és nem kompatibilis hibaüzenettel visszautasítják a 3D frame packing jelet, esetleg elfogadják azt, de a lejátszás már akadozni fog. Ez egyébként nem egyedi jelenség a DisplayPort 1.2 interfészből kivezetett HDMI 2.0a-s konverzióknál, többek között a Club 3D CAC-1070-es aktív átalakítója is ugyanígy viselkedik, emiatt lenne fontos natívan bevezetni a HDMI 2.0 támogatását. Erre jó alkalom lett volna az új Coffee Lake stepping, hiszen csak a kijelzőmotort kellett volna cserélni, de az Intel nem akart ezzel bíbelődni, úgy gondolták, hogy jó ez az átalakításos megoldás is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés