Hirdetés

Már sok új Intel lapkához van Spectre sebezhetőségre reagáló stabil mikrokód

A korábbi processzorokhoz is gőzerővel készül a frissítés, ráadásul a nagyon régen megjelent platformokra is tervben van.

Az Intel egy hónapja jelentette be, hogy több Intel CPU vált instabillá az új BIOS-októl, amely problémára a Microsoft korlátozásokkal reagált. Ennek köszönhetően most számos PC-n nyitva a kapu a Spectre sebezhetőség kihasználása előtt, dacára annak, hogy a felhasználók egy része biztonságban érzi magát, arra gondolva, hogy a korábbi frissítés elég volt.

A Santa Clara-i óriáscég ezúttal több örömhírrel szolgált, így bejelentették, hogy már minden partnerük megkapta a stabil mikrokódot a Skylake, a Kaby Lake, a Kaby Lake-X, a Coffee Lake, és a Skylake-X architektúrájú processzort használó platformokhoz. Emellett a Xeon Scalable Processor és a friss Xeon-D sorozat is jól áll ebből a szempontból. A partnerek gyorsított ütemben fogják eljuttatni az érintett gépekre a szükséges firmware-t, amit kiemelten ajánlott telepíteni. Erre vonatkozóan érdemes figyelni az adott gyártó híreit, vagy szimplán rákérdezni az elérhetőségre.

A régebbi rendszerek esetében is haladnak a fejlesztések. A Broadwell és a Haswell generáció esetében már elérhető a mikrokód béta verziója, valamint az Ivy Bridge és a Sandy Bridge kódnevű fejlesztésekre vonatkozóan is folynak a munkálatok. Nyilván az Intel számára a legfontosabbak a legújabb hardverek.

A későbbiekre vonatkozóan tervben van a Bloomfield, a Clarksfield, a Clarkdale, a Gulftown és a Lynnfield lapkákra vonatkozó mikrokód is, egyes esetekben már konkrétan meg is kezdődött az erre vonatkozó munka. Az persze nagy kérdés, hogy a gyártópartnerek hogyan viszonyulnak ehhez, elvégre annyira régi termékekről van szó, hogy még ha a mikrokód el is készül, a megfelelő BIOS-t már nem biztos, hogy mindenki kiadja. Ilyen formában az operációs rendszer lehet a megmentő, amelyen keresztül szintén lehet mikrokódot biztosítani, és ez a bootolás során be is tölthető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés