Két régebbi Intel CPU-ra is elkészült a Spectre elleni védelem

A Haswell és a Broadwell került sorra, de kiderült ennek teljesítménycsökkentő mértéke is.

Nagyjából egy hete írtunk arról, hogy sok új Intel lapkához készült el a Spectre sebezhetőségre reagáló stabil mikrokód, illetve érkeznek a régebbi CPU-khoz is a frissítések. Akkor a Haswell és a Broadwell esetében a fejlesztés béta fázisban volt, míg mára már a stabil verzió került bejelentésre, amit az Intel le is adott a gyártópartnereknek. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban feltűnnek majd az újabb BIOS-ok az egyes alaplapokhoz vagy kész konfigurációkhoz. Ezzel kapcsolatban az Intel azt javasolja, hogy a felhasználók a számítógép, illetve az alaplap gyártójánál érdeklődjenek a frissítésekről.

A Haswell és a Broadwell esetében a javítás azért nagyon fontos, mert az említett architektúrákra épülő lapkákat még igen sokan használják. Emiatt úgy néz ki, hogy az Intel partnerei is komolyan figyelnek rájuk, azaz szinte biztos, hogy mindenki kiad termékenként legalább egy BIOS-t a friss, Spectre sebezhetőség ellen védő mikrokóddal.

A fentiek mellett kiderült az is, hogy a Kaby Lake esetében mi az ára az új mikrokód, illetve foltozást kínáló egyéb szoftverkomponensek használatának. Az Intel szerint átlagosan egy számjegyű százalékos lassulásra lehet számítani, amit a TechReport friss tesztje alá is támaszt, értve ezt úgy, hogy valahol nincs lényegi változás, valahol pedig tényleg mérhető a visszaesés. Valahol még gyorsult is, ami például nehezen megmagyarázható.

A TechReport mérései szerint az egyes JavaScript tesztekben látható a teljesítménycsökkenés, aminek a mértéke 10% alatt marad, tehát megfelel annak, amit az Intel is mondott. Egyedül az alkalmazásindítás során nagyobb a visszaesés, itt 13,5%-os tempóveszteséggel kell számolni. A Meltdown után tehát a Spectre sebezhetőségre adott javítás is negatívan hat a I/O munkafolyamatokra. Innen kitalálható, hogy ha egy alkalmazás ezen a ponton ütközik limitekbe, akkor a teljesítménye némileg esni fog.

Nem kell tehát különösebben félni az új mikrokódtól, a biztonság érdekében mindenképpen megéri alkalmazni, még a negatív hatásai mellett is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés