OpenGL alatt is elérhető az Intel PixelSync

Az Intel még az év első felében jelentette be a PixelSync technikát, ami eddig csak DirectX kiterjesztésként volt elérhető, de a vállalat az OpenGL API-t sem hagyja magára, így GL_INTEL_fragment_shader_ordering kiterjesztéssel előhívható a Haswell IGP-jének extra képessége. Itt fontos megjegyezni, hogy eredetileg csak az Iris Pro Graphics 5200 IGP-n futott az eljárás, de ez egy mesterséges korlátozás volt, amit mára feloldott az Intel, így minden Gen7.5 architektúrájú hardveren üzemképes a rendszer.

A rendszer természetesen a nyílt specifikációjú grafikus API-n is ugyanarra szolgál, mint DirectX alatt, azaz a fejlesztők gyors OIT-re (Order Independent Transparency, azaz sorrendtől független átlátszóság) tehetnek szert, ami az egyik legfontosabb alapkőnek számít a számítógépes grafika fejlődése szempontjából. Persze manapság még mindig az ODT-t (Order Dependent Transparency, azaz sorrendtől függő átlátszóság) használják a fejlesztők, de ez rengeteg korlátot szab a megjelenítés terén. Ez csupán azért nem tűnik fel, mert a mai programok grafikai dizájnját alapvetően úgy dolgozzák ki, hogy az ODT szabta határokon belül is jól működjön, ezzel viszont a művészek korlátok között dolgoznak, így rengeteg trükköt kell alkalmazni, hogy elfogadható eredményt kapjon a felhasználó, de még ez sem lesz mentes a leképzési hibáktól.

Leképzés ODT-vel. Leképzés OIT-vel.
Leképzés ODT és OIT mellett. Megfelelő trükkök és odafigyelés nélkül az ODT-vel készült eredmény teljesen hibás. [+]

Az Intel kiterjesztése egyébként az OpenGL 4.4 specifikációjának megfelelően íródott, és igazából elsődlegesen a SteamOS érkezésével lehet haszna, hiszen ezen az operációs rendszeren az OpenGL-re vannak kényszerítve a fejlesztők. Nem túl kedvező amúgy, hogy magát a PixelSync technikát eddig csak a GRID 2 és a Total War: ROME II című alkotás használja, miközben tényleg egy értékes dologról van szó, amire hosszú távon szükség van a grafikai minőség javítása céljából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés