Hirdetés

Mostantól tényleg csak a K-s CPU-kkal engedi a tuningot az Intel

Az Alder Lake-nél egy kis figyelmetlenség adott menekülőutat, de a Raptor Lake-nél már ez sincs.

Az Intel az idei CES-en leplezte le az idei asztali processzorflottáját, így a nem K-s, azaz tuningot nem támogató modellek is elérhetővé váltak. Ezt azért lehet mostantól így mondani, mert az Alder Lake modellekkel ellentétben az új Raptor Lake opciók nemcsak szorzózárat kapnak, hanem az úgynevezett BCLK órajel sem módosítható többet.

Persze elméletben ez így volt az Alder Lake esetében is, csak az Intel hibázott még a termék kiadása előtt, így elérhető volt egy olyan mikrokód, amely a BCLK órajelet paraméterezhetővé teszi, és erre a gyártók egy része le is csapott, tervezve rá olyan alaplapokat, amelyeken volt ehhez a funkcióhoz tervezett órajel-generátor.

Tuningbeállítások Core i7-12700-as CPU-valTuningbeállítások Core i7-13700-as CPU-val Tuningbeállítások Core i7-12700-as és i7-13700-as CPU-val (forrás: Tom's Hardware) [+]

A Raptor Lake esetében ugyanakkor az Intel nagyon figyelt arra, hogy ne kövessenek el hasonló hibát, így most nem érhető el olyan mikrokód, amivel a BCLK órajel módosítható, vagyis a nem K-s CPU-k esetében a tuning lehetősége teljesen kizárt. Ezt a Tom's Hardware ellenőrizte is, és egy Core i7-13700-as CPU-val sehogy sem működik a tuning.

Az Intel álláspontjában ez egyébként nem jelent változást, a vállalat hivatalosan eleve csak a K-s CPU-kat szánja manuális órajelemelésre, csupán annyi történt, hogy a még megmaradt kiskapu is bezárult.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés