Hirdetés

CES 2023: reagált a Mendocino SoC APU-ra az Intel

Az Alder Lake-N kódnevű lapkát küldik szorítóba az AMD fejlesztése ellen.

Az idei CES-en az új Raptor Lake modellekre mondhatni mindenki számított, és az Intel nem is okozott csalódást a bejelentett hardverek mennyiségét tekintve, viszont ezek mellé előkerült még egy Alder Lake-N kódnevű dizájn is, ami talán váratlannak tűnt, mert előzetesen a gyártópartnereknél sem lehetett róla hallani.

Magáról a fejlesztésről fél éve már írtunk, de akkoriban még úgy volt, hogy a beágyazott rendszerek piacára érkezik, az ősszel leleplezett Mendocino SoC APU azonban megváltoztatta a terveket, így az Intel a mobil szinten való bevetést is eldöntötte.

A mobil Alder Lake-N lényegében egy az egyben egy reakció az AMD rendkívül kis helyet igénylő mobil dizájnjára. A friss rendszer tokozása hasonlóan minimalisztikus, többek között csak 64 bit lett kivezetve a 128 bites memóriabuszból, és erre DDR4, DDR5 vagy LPDDR5 memóriát lehet kötni. Az Intel az első kettőt sem tiltja, de egyértelműen az utolsót javasolja. A PCI Express sávok tekintetében a teljes platformot tekintve kilenccel gazdálkodhatnak a gyártók, ami igazából elég, mert ez a dizájn tényleg nem arra született, hogy nagyon komoly NVMe SSD vagy dedikált GPU működjön mellette.

A legérdekesebb döntés az Intel részéről, hogy az AMD Mendocino SoC APU-ján belüli négy darab Zen 2 magnak a visszafogott teljesítményű Gracemont magokkal megy neki, ami tulajdonképpen megfelel a manapság kínált hibrid processzorok E-magjának. Ezekből viszont nyolc darab van a lapkán belül, tehát a kisebb szálankénti teljesítményt nagyobb mennyiségű maggal ellensúlyozzák. Emellett az Alder Lake-N megkapja a teljes kiépítésű asztali IGP dizájnt, a 32 darab feldolgozóegységével.

Az érkező Alder Lake-N processzorok paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Alder Lake-N - új, mobil generáció GT1-es IGP-vel
Típus E-mag
maximum
órajel
Szálak
száma
L3 cache Maximális
fogyasztás
IGP
EU-k
száma
IGP
max.
órajele
Core i3-N305 (8E mag) 3,8 GHz 8 6 MB 15 W 32
1,25 GHz
Core i3-N300 (8E mag) 3,8 GHz 8 6 MB 7 W 32
1,25 GHz
N200 (4E mag) 3,7 GHz 4 6 MB 6 W 32
0,75 GHz
N100 (4E mag) 3,4 GHz 4 6 MB 6 W 24
0,75 GHz

A táblázat alapján feltűnhet, hogy a Core i3-N305 és i3-N300 paraméterei lényegében a fogyasztástól eltekintve megegyeznek. Ennek az az oka, hogy az Intel az Alder Lake-N sorozat esetében csak maximális órajelre vonatkozó adatot ad meg. A valós működési órajel ennél jellemzően alacsonyabb lesz, és a konkrét értéket az határozza majd meg, hogy mi fér bele a fogyasztási keretbe. Tehát a specifikációk szerint ugyan az i3-N305 nem tűnik gyorsabbnak, de a gyakorlatban sokkal gyorsabb lesz az i3-N300-nál, mert kétszeres fogyasztási kerettel gazdálkodhat. Ezt tehát érdemes majd észben tartani, amikor ilyen platformmal szerelt notebookok közül választunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés