Hirdetés

Reagált a feszültségcsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre az Intel

A vállalat nem korlátozta az úgynevezett alulfeszelést, de az alaplapgyártók mostantól hozhatnak ilyen döntést.

Nemrég felmerült a 12. és 13. generációs Intel processzorok esetében az úgynevezett alulfeszelés korlátozása. Ez abban nyilvánult meg, hogy számos felhasználó panaszkodott arra, hogy a legújabb BIOS-ok alkalmazása után képtelenek voltak csökkenteni a processzor számára adható feszültséget, vagyis a manuális tuningnak ez a formája kivitelezhetetlennek tűnt. Egy darabig kérdés volt, hogy ez pusztán egy hiba eredménye-e, de az Intel most reagált a változásra, ténylegesen kifejtve, hogy mi is történik valójában.

A vállalat közleménye szerint az újabb BIOS-ok kaptak egy új, UVP nevű képességet, ami az undervolt protection rövidítése. Ez a funkció megakadályozza a 12. és 13. generációs Intel processzorokat működtető alaplapokat abban, hogy a gyári alapértelmezettnél alacsonyabb feszültséget állítsanak be, ami stabilabbá teszi a rendszerek működését.

Az Intel azt javasolja az alaplapgyártóknak, hogy a szóban forgó funkciót építsék be a BIOS-okba, és alapértelmezetten engedélyezzék is, ami az esetek egy részében megtörtént. Ugyanakkor maga az UVP konfigurálható, tehát ki is kapcsolható, és inaktív állapotában a manuális feszültségcsökkentés továbbra is lehetséges módja a tuningnak.

A vállalat kiemeli, hogy a paraméterezéssel kapcsolatos döntéseket az alaplapgyártók hozzák meg, vagyis a partnereiknél kell azzal kapcsolatban érdeklődni, hogy az UVP-t beépítették-e, és ha igen, akkor aktiválták-e, és ha ezt is megtették, akkor van-e mód annak manuális kikapcsolására. Ezekre vonatkozóan az Intel csak javaslattal él, de egyik cégre sem kényszerítik rá a változásokat.

Ideális esetben az UVP alapértelmezetten aktív lesz a manuális kikapcsolás lehetőségével, tehát ha az utóbbit felkínálja az adott alaplap, akkor a manuális feszültségcsökkentés elérhetővé válik. Amennyiben az UVP esetlegesen aktív egy új BIOS-ban, de eközben nincs lehetőség a letiltására, akkor az alaplap gyártójánál kell érdeklődni, hogy a jövőben tervezik-e ennek beépítését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés