Hirdetés

Intel mobil platform vállalatok részére

Az Intel tegnap hivatalosan is bejelentette Centrino Pro mobil platformját, mellyel az asztali számítógépek szegmensében már korábban bevezetett vPro technológia szolgáltatásai jelenhetnek meg notebookokon is. Az újítás fő célja, hogy vállalati környezetben könnyebbé tegye a rendszergazdák számára a számítógépek távoli felügyeletét elsősorban az Intel Active Management Technology (IAMT) és a virtualizáció (VT) révén.

Bár a noteszgépeknél a speciális energiagazdálkodási üzemmódok és a vezeték nélküli hálózati csatlakozás miatt az IAMT bizonyos eseteken csak korlátozottan használható, alapvető funkciói itt is ugyanazok, mint az asztali gépeknél. Általa akár úgy is lehet leltározni, felügyelni és javítani a PC-ket, hogy kikapcsolt állapotban vannak, összeomlott az operációs rendszerük, netán elromlott a merevlemezük. Segítségével egy vírusfertőzött számítógép is izolálható, mielőtt a hálózaton keresztül kárt tehetne, ám arról is értesíthető a rendszergazda, ha a vírust már eltávolították. A virtualizáció több felhasználással kecsegtet, ezek egyike, hogy a PC-n kialakíthatnak egy különálló, a rendszergazdai feladatok elvégzésére szánt környezetet, amely védve van a felhasználók felől, egyúttal módot ad arra, hogy bizonyos karbantartási műveleteket a munka akadályozása nélkül hajtsanak végre.

A Centrino Pro várhatóan az idei második negyedévben – jól értesült források szerint május első felében –, a Santa Rosa kódnevű mobil platform bemutatásával egy időben válik elérhetővé. Ez nem csupán a funkciólista IAMT és VT technológiákkal történő gyarapítását jelenti, hiszen a Santa Rosa teljesítményben is többet nyújt elődeinél.

A tavaly őszi IDF-en elhangzottak alapján az új platform a már piacon lévő Core 2 Duo CPU-k egy gyorsabb, 800 MHz-es rendszerbusszal üzemelő változatát tartalmazza majd, az új Crestline kódnevű lapkakészlet pedig a nagyobb működési frekvenciából eredő fogyasztásnövekedést fejlettebb energiagazdálkodással kompenzálja. Ennek érdekében a lapkakészlet egyrészt képes dinamikusan csökkenteni a rendszerórajelet, másrészt bizonyos memóriatartalmakat a processzor felébresztése nélkül is el tud érni, ezáltal is csökkentve az áramfelvételt.

Az új lapkakészletbe (a 965GM típusba) gyorsabb grafikus motor is kerül; az asztali PC-khez szánt Broadwater családnál már megismert, Shader Model 3.0-kompatibilis GMA X3000-es vezérlő már teljes pompájában és megfelelő tempóval képes megjeleníteni a Windows Vista Aero Glass kezelőfelületét. A fájlműveletek gyorsításában a flashmemóriára alapozó Robson technológia működik közre. A rendszer részét képező vezeték nélküli hálózati vezérlő a 802.11a/b/g szabványokon kívül már a 802.11n-tervezettel is kompatibilis, emellett HSDPA modul és WiMAX-vezérlő kerülhet a noteszekbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés