Hirdetés

Centrino az ötödiken: 2008-ban érkezik a Montevina

Bár az Intel sorrendben negyedik generációs, Santa Rosa kódnévvel illetett Centrino (Duo) mobil platformjának piaci megjelenésére is több hónapot kell még várni, céges belső körökből máris kiszivárogtak a platform 2008-ban megjelenő frissítésének bizonyos részletei. A másfél-két éven belül megjelenő ötödik generációs Centrino a hírek szerint – akárcsak közvetlen elődje – mindegyik főbb komponensét tekintve megújul, azaz modernebb processzort, lapkakészletet és vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaz majd. Santa Rosát Montevina követi a sorban – ez a 2008-as Centrino kódneve –, azaz az elnevezések tekintetében az Intel nem változtatott eddigi gyakorlatán; ezúttal is egy jeles kaliforniai borvidék után keresztelik el a platformot.

A Merom után Penryn bizonyíthat

A hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a 2008-ban érkező Centrino az Intel 45 nanométeres gyártástechnológiájával készülő, Penryn kódnevű, Core 2 architektúrájú mobil processzorát fogja kapni. A Penryn az Intel ütemterve szerint még 2007-ben megérkezik, így a processzor piaci premierje – a Meromnál tapasztaltakhoz hasonlóan – megelőzheti a platform teljes megújulását. Az új CPU részletes paramétereiről egyelőre keveset tudni, bizonyos források ugyanakkor tudni vélik, hogy a Penryn lényegesen energiatakarékosabb lesz a Meromnál; míg utóbbi TDP-je 35 W, addig a 45 nm-es változaté mindössze 29 W lesz. Az új processzor mindemellett vélhetőleg gyorsabb is lesz a 65 nm-es változatoknál: valószínűsíthető többek között, hogy a Penryn már megkapja az Intel ötven új utasításból álló SSE4 kiterjesztését is.

A Montevina platformmal megújul a még meg sem jelent, Broadwater alapokra építkező Crestline lapkakészlet is: jön a Cantiga kódnévvel ellátott chipset, mely a pletykák szerint 1066 MHz-es rendszerórajellel működik majd, és támogatni fogja a 800 MHz-es DDR3 memóriákat is. Az új lapkakészletcsalád integrált grafikus megoldása tovább gyorsul a GMA 3000-hez képest, nő a grafikus mag órajele (475 MHz-re), valamint bővül a pixel shaderek száma is (nyolcról tízre).

Befutó lehet a WiMAX

Jóllehet a 2008-ban megjelenő modern centrinós noteszek vezeték nélküli hálózati vezérlőjének egyelőre csak a kódneve (Shiloh) ismert, egyes vélemények szerint ez a vezérlő már biztosan WiMAX-kompatibilis lesz. Az Intel ezzel régi ígéretét teljesítené, a hordozható számítógépek vezeték nélküli kommunikációs képességei pedig jelentős mértékben javulhatnának immár nem csak az átviteli sebesség, hanem a hatótávolság tekintetében is.

Arról egyelőre nincs hír, hogy 2008-ban mi lesz a sorsa a Santa Rosa platformnak csak opcionális részét képező, a Nokiával közösen fejlesztett mobilkommunikációs modulnak, valamint a szintén opciós kiegészítőként jelen lévő, fájlkezelést gyorsító Robson technológiának.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés