Hirdetés

Bizonyos Intel CPU-k instabillá válnak az új BIOS-októl

A vállalat elismerte a problémát, ráadásul már dolgoznak a javításon.

Az Intel partnerei az elmúlt napokban frissítették az alaplapokhoz való BIOS-okat egy friss mikrokóddal, amely elsődlegesen a Spectre sebezhetőség branch target injection támadási variánsa ellen próbál védekezni. A vállalat eddig a Sandy Bridge, az Ivy Bridge, a Haswell, a Broadwell, a Skylake, a Kaby Lake és a Coffee Lake architektúrájú processzorokra koncentrált. Később persze várható új mikrókód a még régebbi termékekre is, ami majd szintén reagál az említett résre.

A felhasználók viszont észrevették, hogy az új BIOS-ok mellett instabillá váltak a gépek, ezen belül is érezhetően megnőtt a váratlan újraindulások száma. Ez a frissebb Windows operációs rendszereken alapvetően fagyást jelent, csak bizonyos beállításokkal a Windows újraindítja magát, így nem kell manuálisan a resethez nyúlni.

Az Intel tud a problémáról, amely állításuk szerint a Haswell és a Broadwell architektúrára épülő processzorokat érinti, de nem hardveres gondról van szó, csupán a friss mikrokód okozza. A vállalat már dolgozik a javításon, aminek a formája még nem teljesen tisztázott. Elképzelhető, hogy elég lesz az operációs rendszereket frissíteni, de nem kizárt, hogy egy újabb mikrokódot kell kiadni, így a gyártópartnerek megint friss BIOS-okat fognak készíteni. Maga a probléma egyébként nem csak a végfelhasználói gépekre korlátozódik, az adatközpontokban is hasonló jelenségekről számoltak be az érintettek. A lényeg persze az, hogy valamilyen módon javítva lesz.

Jelenleg nincs hivatalos ajánlás, hogy a felhasználó mitévő legyen. Ez annak a következménye, hogy a friss mikrokód egy kritikus sebezhetőségre reagál, tehát nagyon ajánlott telepíteni, ugyanakkor a Haswell és a Broadwell architektúrára épülő processzorok esetében ez – az újabb javítás megérkezéséig – instabilitással jár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés