Hirdetés

Ingyenes alkalmazás teszi egyszerűvé az újabb Intel CPU-k használhatóságát

A CoreDirector segítségével egyszerűen kerülhetők az E-magok, ha azok negatívan hatnak a teljesítményre.

Az Intel a 12., 13. és 14. generációs Core processzorok esetében úgynevezett hibrid dizájnra épít, vagyis a beépített magok száma magas lehet, viszont a teljesítményük eltérő. A P-mag mellett E-magot is kapnak a felhasználók, aminek sokszor pozitív hatása van, de esetenként, jellemzően a játékokban okozhat kellemetlen meglepetéseket a működés. Bár a Santa Clara-i óriáscég a Microsoft segítségével számos szoftveres fejlesztést hajtott végre, ami segíti azoknak a szituációknak az elkerülését, amikor az E-mag inkább hátrányt jelentene, nem minden esetben van erre optimális lehetőség, és olykor az a megoldás, ha a felhasználó manuálisan letiltja az E-magokat.

Az előbbi ötlet ugyan működik, de körülményes, ugyanis a BIOS-ban kell matatni hozzá, és gyakorlatilag alkalmazástól függően kell elvégezni a ki-bekapcsolást. Ennél sokkal kényelmesebb a CoreDirector, ami nem az Intel saját fejlesztésű alkalmazása, de elképesztően hasznos lehet az említett processzorok tulajdonosainak, ugyanis programtól függően szabályozható, hogy a rendszer miképpen működjön.


[+]

A CoreDirector három alapvető működési módot kínál. A CPU Affinities lehetővé teszi, hogy az alkalmazáshoz tartozó összes folyamatot a P-magok kapják meg, kivéve akkor, ha az adott folyamat szándékosan az E-magot címzi. Az Efficiency Mode OFF ezzel szemben az E-magra való automatikus ütemezést tiltja, míg a CPU Sets egyfajta kettő közötti opció, vagyis sok döntést hagy az operációs rendszerre. Azt nem tudni előre, hogy melyik programnak mi az optimális, így érdemes mindhárom módot kipróbálni, és utána dönteni.

A CoreDirector fejlesztésénél kritikus szempont volt, hogy egyszerűen kezelhető alkalmazás készüljön, így biztosítva a döntés szabadságát a kevésbé hozzáértő felhasználók számára is. Maga a program letölthető a hivatalos weboldalról, vagy a Microsoft áruházából.

Az Intel egyébként az efféle alkalmazásokat nem ajánlja, de nem tiltja meg a használatukat, és garanciavesztéstől sem kell tartani, mivel alapvetően egy szoftveres finomhangolásról van szó, ami nem számít tuningnak, különösebb kockázata az efféle módszerek bevetésének nincs.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés