Hirdetés

Lavinát indíthat el az Intel gyártástechnológiáinak átnevezése

Információink szerint a Samsung és a TSMC minimum kiértékeli, hogy válaszoljanak-e erre a lépésre.

Még az előző hónap végén írtunk arról, hogy az Intel átnevezi a gyártástechnológiáit, amelyekből végérvényesen eltüntették a nanométerre vonatkozó jelzést, így gyakorlatilag olyan számot írnak az egyes node-okhoz, amilyet nem szégyellnek, és még az IRDS sem szólhat bele.

A kérdés nem az volt, hogy az Intel ezt megteheti-e, hanem az, hogy a Samsung és a TSMC hogyan reagálna egy ilyen lépésre. Jelen pillanatban mindkét bérgyártó kapcsán azt hallani, hogy minimum kiértékelik, követik-e az Intelt ebben a marketingfegyverben, vagy maradnak az IRDS által részben kontrollált jelzéseknél.

Bár az adott node-ra vonatkozó jelölés valójában lényegtelen a rendszer képességeit tekintve, a marketing tekintetében nagyon is számít, hogy ki tudja jobban eladni magát. A Samsung és a TSMC előtt két lehetőség áll. Maradnak a megszokott szisztémánál, majd elkezdik ugyanazt a stratégiát, amit az Intel folytatott korábban, miszerint náluk a nagyobb vagy megegyező nanométer előtti szám jobb eljárást jelent. Ez persze a Santa Clara-i óriáscégnek sem jött be, ezért is lépték meg az átnevezést, de ezt ugyanúgy megcsinálhatja a Samsung és a TSMC is, eldobva a nanométerre vonatkozó jelzést, és onnantól kezdve olyan számot írnak az adott node-ra, amilyet akarnak. Ráadásul mindezt indokolhatják azzal, hogy csak az Intel változtatására reagálnak.

A marketing tekintetében a legérdekesebb lépés mindenképpen az lenne, ha a Samsung és a TSMC is az átnevezés mellett döntene, mivel ebben az esetben az Intel is felvethetné házon belül, hogy újra átnevezzék-e az eleve átnevezett jelölési rendszerüket, amelyre ismét reagálhatna a két nagy bérgyártó, és ez mehetne a végtelenségig. Az egész ugyan rövidebb távon nem vetne túl jó fényt az iparágra, de hosszabb távon talán megindulna egy olyan folyamat, amely végre megadná az esélyt egy erőteljes szabványosításra, így készülhetne egy IRDS előírásain túlmutató alap, méghozzá átlátható jelölésrendszerrel. Utóbbi lehetőség lenne a megoldás, de addig a piac kénytelen lesz elviselni az eleve marketingből született nanométer előtti számoknál is meghökkentőbb jelzéseket.

Előzmények

Hirdetés