Hirdetés

Felvázolta az új Xeon generációt az Intel

A vállalat új chiplet struktúrát alkalmaz a Granite Rapids, illetve a Sierra Forest kódnevű platformokhoz.

Az Intel az idei Hot Chips rendezvényen felvázolta, hogy miképpen változik majd meg a jövőben a Xeon termékcsalád. Az új alapot az LGA-7529-es tokozás jelenti majd, amelybe biztosan érkezik a Granite Rapids és a Sierra Forest kódnevű fejlesztés. Ezzel a Santa Clara-i vállalat jobban lefedheti majd a szerverpiaci igényeket, hiszen kétféle magtípussal támadják majd le a piacot.

A legfontosabb fejlesztést az újszerű chiplet kialakítás hordozza, amely egyszerűbbé teszi az egyes lapkák újrahasznosítását. Mind a Granite Rapids, mind pedig a Sierra Forest tartalmaz két-két I/O chipletet, amely az I/O interfészek mellett különböző, sűrűn használt feladatokban hasznos gyorsítókat tartalmaz, gondolva itt például a titkosításra. Ez az I/O chiplet egyébként mindegyik dizájnon ugyanaz lesz, és egy vagy kettő építhető egy tokozásra, függően a célzott piac igényeitől. Az természetesen előfordulhat, hogy a lapkán belül bizonyos részegységek letiltásra kerülnek az egyes konkrét CPU-k szegmentálása érdekében.


[+]

Az I/O chiplet(ek) mellé, Intel 3 nevű 5 nm-es osztályú gyártástechnológiával készülő, úgynevezett compute chipletek kerülhetnek. Ezekkel skálázható a magszám, és ennek következtében maga a teljesítmény is. Az Intel beszámolója szerint külön lesz egy, Redwood Cove kódnevű P-magokat tartalmazó chiplet, amelyből kettő vagy három helyezhető a Granite Rapids tokozására, míg a Sierra Forest esetében egy darab, Sierra Glen kódnevű E-magokat tartalmazó chiplettel kell számolni.

[+]

A Granite Rapids compute chipletjének magszámát nem árulta el az Intel, de annyit tudni, hogy egy chipletben négycsatornás, DDR5-ös memóriavezérlő lesz, így összesen 12 csatornával lehet majd számolni a platformon belül. A Sierra Forest esetben a compute chiplet 144 darab E-magot fog tartalmazni, míg a DDR5-ös memóriavezérlő nyolccsatornás lesz.


[+]

Az I/O chipletre visszatérve, ha az adott processzor teljes kiépítést alkalmaz, akkor a rendszer összesen 136 darab CXL 2.0-val kompatibilis PCI Express 5.0-s sávot, illetve 6 UPI linket kínál.

Az Intel a két dizájnból kínálni fog egy-, kettő-, négy- és nyolcutas konfigurációkat. A piac igényeit figyelembe véve itt leginkább az első kettőre van szükség, és ilyeneket a Granite Rapids, valamint a Sierra Forest is biztosít. A megjelenés a következő év első felére van időzítve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés