Hirdetés

A Comet Lake követheti az Intel Coffee Lake-et

Ez lehet az aktuális útitervek, szimplán frissítésként jelezett hiányzó láncszeme.

Lassan körvonalazódik, hogy mi az Intel 2019-es útiterve a processzorpiac asztali szegmensén belül, ami lényeges adat lehet, hiszen nemrég írtunk arról, hogy az Ice Lake eltűnt a legújabb diákról, a helyére pedig egy frissítésre vonatkozó jelzés került, csak az nem világos, hogy mi lesz ez. A legfrissebb adatok szerint a Comet Lake, ami még mindig a 14 nm-es gyártástechnológiát használja, és úgy tudjuk, hogy az alapokat tekintve az aktuális Coffee Lake továbbfejlesztése.

A Comet Lake egyébként nem újdonság a kódnév szintjén. Már a nyári útitervekben is feltűnt, csak nem került besorolásra, ami azt jelenti, hogy nem lehetett tudni, hogy a piac melyik szegmensére készül. Mára úgy néz ki, hogy ez tisztázódott, és a normál fogyasztású mobil gépek, illetve az asztali rendszereket célozza, a pletykák szerint pedig a magok száma 4, 6, 8 és 10 lehet. Nyilván a Hyper-Threadinggel is érdemes számolni, de ezt az Intel az újabb generációjú fejlesztéseknél a csúcskategóriába száműzte, így az aktuális asztali felhozatalnál például csak a Core i9 sorozattól érhető el. Ennek a hiánya ugye önmagában nem nagy gond, ha van kellő számú fizikai mag, márpedig úgy néz ki, hogy erre manapság gondol a vállalat.

Az IGP-ről nem tudni semmit, de nem lenne meglepő, ha a Coffee Lake lapkában elérhető verzió lenne újra bevetve.

A Comet Lake az Intel számára egy logikus fejlesztési lépcső, bármennyire is úgy tűnik, hogy átgondolatlan. A vállalat számára még mindig nagy kérdés, hogy a 10 nm-es node-on mennyire lesz jó a kihozatal, így az Ice Lake valószínű, hogy elkészül a következő év második felében, de nem biztos, hogy készül belőle annyi lapka, hogy a teljes piacot le lehessen fedni. Emiatt sokkal célszerűbb az Ice Lake-et az alacsony fogyasztású mobil gépek piacán bevetni, míg a nagyobb fogyasztású processzorokat használó szegmenseket beveheti a 14 nm-es node-on készülő Comet Lake. Utóbbi gazdaságilag is megéri, ugyanis az Intel nemrég rengeteg pénzt invesztált az aktuális gyártástechnológiába, amit nyilván vissza is szeretnének termelni, és ez szintén egy igen jó érv a jól bevált csíkszélesség használata mellett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés