Hirdetés

2021-ben lehet teljes a 10 nm-es átállás az Intelnél

Addig keverten jönnek új 10 és 14 nm-es processzorok a piacokra.

Az Intel háza tájáról jó hír, hogy idén már biztosan érkezik az első, ténylegesen nagy mennyiségben gyártott 10 nm-es processzor, bár az újonnan tervezett node paramétereit titkolja a cég. Annyi világos már, hogy sok köze nincs a sokat reklámozott, Cannon Lake lapka által használt 10 nm-es eljáráshoz, viszont legalább tömeges szinten gyártható termékek készülhetnek rá. A teljes átállás azonban még mindig kérdéses, és a gyártóknak leadott friss útiterv szerint eléggé lassú folyamatról lesz szó.

Az új és egyben működő 10 nm-es node a mobil szinten mutatkozik majd be az Ice Lake-Y és -U fejlesztésekkel, ráadásul még az idei esztendő végén, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem érkezik majd 14 nm-es újdonság az ultramobil szintre. Utóbbiból ugyanis jóval többet lehet majd gyártani, és az Intel számára nyilván fontos a partnerek igényeinek kiszolgálása. A normál TDP-kerettel rendelkező mobil lapkák még egy darabig maradnak 14 nm-es node-on, de lassacskán a 10 nm-es Ice Lake verziók kezdenek majd megjelenni a nagyobb fogyasztású szinteken is, viszont 2021-es esztendő előtt nem váltják le teljesen a korábbi termékskálát.

Elméletben a végfelhasználói piacra szánt Ice Lake már PCI Express 4.0-t támogat, de az útitervekben ez kérdőjellel van megjelölve. Azt sajnos nem igazán tudtuk kideríteni, hogy miért. Itt több eshetőség lehetséges. Egyrészt lehet gond a lapka PCI Express vezérlővel, de akár az is elképzelhető, hogy a partnerek nem túl boldogok attól, hogy több dizájnt kell tervezni, így pedig az Intel kénytelen olyan specifikációkat megszabni, amivel a régi és az új lapkák is kompatibilisek, ez pedig megnehezítheti a PCI Express 4.0 gyakorlati implementálását. Utóbbi esetben a platformdizájntól függhet a legújabb interfész elérhetősége.

A szerverszinten az Ice Lake és a Cooper Lake gyakorlatilag egymás mellett lesz elérhető, méghozzá a 2021-es év második felétől. Ennek a legfőbb oka, hogy az Ice Lake szerverbe szánt verziójából eleinte nem készül majd annyi, hogy a teljes célpiacot lefedjék, így szükség van egy 14 nm-es társra is. Az nagy kérdés, hogy erre a partnerek hogyan reagálnak, hiszen számukra azért jelentős többletköltség ugyanazokra a területekre két alaprendszert tervezni, így könnyen elképzelhető, hogy csak az egyikre fognak ténylegesen gépeket kínálni.

A legérdekesebb az asztali piac helyzete, ahol idén már nem jelenik meg az Ice Lake, helyette jön a 14 nm-es Comet Lake. 2020-ban jöhet leghamarabb a változás, de ekkor is csak az olcsóbb régiókban, ugyanis a 10 nm-es asztali processzorok először a Core i3 termékskálát fogják feltölteni. Később – a tervek szerint a 2020-as ünnepi szezonban – érkezhetnek a 10 nm-es Core i5/i7/i9 sorozatú modellek, majd a Pentiumok és Celeronok. Itt is fontos viszont, hogy 2021-ig minden kategórián belül marad 14 nm-es processzor, ami a mennyiségi igényeket szolgálja ki.

A 10 nm-es eljárás egyébként meglehetősen rövid életűnek néz ki (ebben persze bőven benne van az is, hogy már rég működnie kellene), a legtöbb erre vonatkozó fejlesztést az Intel gyakorlatilag leállította, így a 7 nm-es node 2022-ben esedékes, tömeggyártás szempontjából megfelelő elérhetőségére koncentrálnak. Ez azt is jelenti, hogy bizonyos 10 nm-es node-ra tervezett lapkákat törölhettek, de végeredményben ez hasznos, hiszen így a 7 nm-re készülő fejlesztéseket tudják felgyorsítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés