Hirdetés

Bemutatta eddig titkolt fejlesztéseit az Intel

A soron következő generáció még meg sem jelent, de a vállalat máris az utódokról beszél.

Az Intel az ISC High Performance konferenciát kihasználva ismét beszélt közelgő fejlesztéseiről. A szerverpiac tekintetében téma volt a Sapphire Rapids HBM-es verziója, amelyről elég sok információ kiderült az elmúlt év augusztusában. A vállalat most az Ice Lake-SP dizájnhoz viszonyítva ecsetelte a fejlesztés teljesítményét, de sajnos eléggé felületes volt az információmegosztás, így továbbra sem lehet pontosan tudni a friss platform teljesítményét, de az amúgy nem túl tempósnak számító elődplatformnál 2-3-szor gyorsabbra mondja a cég, ami optimizmusra adhat okot.

Ennél sokkal érdekesebb a februárban már megemlített, Falcon Shores kódnevű rendszer, amelyben az Intel egyetlen tokozáson belül biztosít x86-os CPU-t és Xe architektúrájú GPU-t. Mostanra kiderült, hogy négy chiplet lehet egy tokozáson, és alapvetően a megrendelő határozhatja meg a kiépítést. Az Intel egy CPU és egy GPU chipletet tervez, amelyeknél a pontos gyártástechnológia nem ismert, de vagy 20A vagy 18A jelzésű, RibbonFET tranzisztorstruktúrát használó, 5 nm-es osztályú node-ról lesz szó.


Falcon Shores [+]

A konkrét kiépítés tekintetében lehet kérni négy CPU vagy négy GPU chipletet, illetve ezeket keverése is megoldható egy tokozáson két-két chiplet erejéig. A vállalat egyébként ezt a dizájnt XPU-nak nevezi, de a további részletek még ködösek, annyi viszont biztosnak tűnik, hogy akármilyen chipletkonfigurációt kér a megrendelő, a memória koherens módon van megosztva az egyes lapkák között. A Falcon Shores leghamarabb 2024-2025-ben kerülhet piacra.

Végül ismét előkerült a megannyi alkalommal leleplezett Ponte Vecchio, amelynek felépítése az év elején már ki lett fejtve. Ez a fejlesztés természetesen érkezik, de a vállalat már a következő, Rialto Bridge kódnevű dizájnról beszélt. Az eddigi adatok alapján egy továbbfejlesztésről van szó, így az úgynevezett Xe magok maximális száma 128-ról 160-ra nő, illetve javul majd a memória-sávszélesség is.

Rialto Bridge
Rialto Bridge [+]

Az Intel az új fejlesztéssel átáll az OAM 2.0-s formátumra, ami megengedi a 800 wattos fogyasztást, és ez nyilván jól fog jönni a nagyobb teljesítmény eléréshez. Jelen formában nem kizárható, hogy a vállalat csak a compute tile-t és az I/O tile-t cseréli le a Ponte Vecchióból, és a fejlődés ebből jön majd, de a részletekkel még várni kell, viszont a cég a következő évben megkezdené a termékminták szállítását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés