Hirdetés

Tovább csúszik a Sapphire Rapids, de elvileg idén megjelenik

Ha az év végi felfuttatást tartja az Intel, akkor a fejlesztés majdnem két éves késéssel jelenik meg.

Az Intel Sapphire Rapids kódnevű CPU-ja egy nyitott könyv a piac számára, hiszen az Intel az utóbbi időben mindent elárult a fejlesztésről. Erre persze volt is idejük, mert eredetileg a 2021-es esztendő elején érkezett volna, de a folyamatos problémák miatt a tényleges elérhetőséget a 2022-es év tavaszára csúsztatták. Persze már az idei esztendő elején elismerték, hogy valószínűleg ezt sem tudják majd tartani, így legutóbb a nyári megjelenésről volt szó. Ugyanakkor a CompterBase beszámolt arról, hogy a BofA Securities globális technológiai konferencián Sandra Rivera, az Intel adatközpontokkal foglalkozó üzletágának ügyvezető alelnöke elárulta, hogy a gyártás felfuttatására csak az év későbbi részében van lehetőség.

Sandra Rivera szerint nem gyártástechnológiai probléma van, a 10 nm-es osztályú Intel 7 node jól teszi a dolgát, más gondokkal küzd a Sapphire Rapids, amelyeket idővel megoldanak. A nagyobb megrendelők természetesen kaptak már mintákat, és ezek validálása fokozatosan zajlik.

A friss processzor alapja egyébként az Eagle Stream platform lesz, és ebbe a következő évben érkezni fog az Emerald Rapids kódnevű processzor is, amely a Sapphire Rapids csúszásával a 2023-as esztendő második felére tolódik. Ez tisztán stratégiai szempont lehet, mivel a terveknek megfelelően egyszerűen nem tud megjelenni jövő tavasszal. Ha tartaná magát ehhez az Intel, akkor törölni kellene a Sapphire Rapids kiadását, ami nem venné túl jól ki magát, mert a Cooper Lake-SP után sorozatban ez lenne a második nagy teljesítményű szerverprocesszoruk, amelyet a megjelenés előtt kaszálnának el. A Sapphire Rapids megjelenése tehát mostanra presztízskérdéssé vált, még akkor is, ha valódi versenyképességet leghamarabb az Emerald Rapids biztosíthat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés