Hirdetés

IFA 2012: Sennheiser audiofil és egyéb muzsikus újdonságok

A Sennheiser igen kívánatos audiotermékeket mutatott be az idei IFA 2012 alkalmával, amelyek között találhatók kifejezetten réteg berendezések is. Ilyen például a gyártó első digitális fejhallgató erősítője, a HDVD 800, amely minden porcikájában egy vérbeli audiofil eszköz, ezt mutatja többek között 2000 dolláros árcédulája is. Bármilyen digitális folyam szolgálhat forrásként, bemenetei között a hagyományos USB port mellett S/PDIF (optikai és koaxiális egyaránt) és digitális AES/EBU (XLR-3) aljzatok is találhatók.

A digitális jel feldolgozását többek között egy Burr-Brown DAC végzi, teszi mindezt 24 bites felbontás és 192 kHz-es mintavételezés mellett. Azonban analóg források erősítésének sincs akadálya, erre szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) bemenetek szolgálnak. Az anodizált alumínium készülékházba bujtatott elektronika már megjelenésében is a minőséget sugallja, a tetején még egy plexi ablakot is vágtak, hogy a kíváncsi tekintetek bepillantást nyerhessenek a csúcstechnikára.

A HDVD 800-ról már korábban is keringtek információk, azonban a Sennheiser figyelembe vette, hogy az audiofil társadalom egy része továbbra is az analóg világban hisz, ezért számukra készített egy tisztán analóg testvért a HDVA 600 képében. Külsejük azonos, szemből csupán néhány a forrást indikáló visszajelző LED-ben különböznek. Azonban a HDVA 600 belsejében olyan erősítő lapul, amely szimmetrikus jelfeldolgozással és nagyon alacsony harmonikus torzítással biztosítja a kiemelkedő hangminőséget. A gyártó pontosan még nem részletezte, hogy milyen alkatrészekből épül fel a HDVA 600, de azt elárulták, hogy például Alps RK 27 quad potmétereket csavargathatunk majd. A digitális részleg hiánya miatt vételára 400 dollárral olcsóbb, vagyis 1600 dollárra csökkent a HDVD 800-hoz képest.

Néhány új fejhallgató is előkerült a standon, köztük a Momentum. Ennél a terméknél a hangzás mellett a kivitelezés minőségére és a megjelenésre a nagy hangsúlyt fektettek, ennek eredményeként egy kifejezetten elegáns zajkeltőt kapunk, amely egy kis esőtől sem riad meg, így utca használatra is alkalmas. A dizájnban törekedtek a minimalizmusra: az egyszerű formájú hangszórókat bőrborítású, szálcsiszolt rozsdamentes pántok fogják össze.

A fület körbeölelő szivacs is bőrbevonatú, azonban fontos kiemelni, hogy ez nem műbőr, hanem természetes, ugyanolyan, amiből például a golfkesztyűket készítik. Ennek köszönhetően a gyártó roppant kényelmes viselést ígér, valamint a jó zajszigetelési tulajdonság mellett állítólag hosszabb távon sem válik túl meleggé, a borítás jól lélegzik. A komfortot fokozza, hogy felépítése miatt tömege mindössze 190 gramm.

Impedanciája csak 18 ohm, így elvileg nem túl combos források is gond nélkül meghajtják majd. Vezetékére egy beépített mikrofonnal megtámogatott, Apple termékekkel kompatibilis távirányító is került. A kábel végén lévő 3,5 mm-es jack csatlakozó érdekessége, hogy szintén rozsdamentes acélból készült, és egy csuklóval 90 és 180 fokosan is csatlakozhat az adott eszközhöz. A minőségnek és az eleganciának persze most is alaposan megkérik az árát, a valamikor szeptember közepén érkező Sennheiser Momentum vételára 299 euró lesz.

Végül essen szó egy bedugós fülhallgatóról is, a Sennheiser CX 890i-ről, amely szintén átlagon felüli hangminőséggel kecsegtet. A 32 ohmos, 0,5% alatti teljes harmonikus torzítással (THD) rendelkező füles apró mérete ellenére a hangokat 17 Hz-től egészen 23 000 Hz-ig képes megszólaltatni, ráadásul a gyártó szerint kiváló passzív zajszűrési tulajdonsággal bír. Az almás termékekkel együttműködő, vezetékbe ékelt távirányító természetesen itt is a repertoár része. A stílusos megjelenésű Sennheiser CX 890i szintén szeptemberben érkezik, vételára 120 angol font lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés