Hirdetés

Információmorzsák a pekingi IDF-ről

A pekingi IDF alkalmával az Intel már beszámolt az Oak Trail platformról, ám nem ez volt az egyetlen érdekesség a rendezvényen. A vállalat információmorzsákkal szolgált a jövőbeli tervekről számos piacot érintve. A mobil szegmensnél maradva szóba került a Medfield platform, amiről sok újdonság nem derült ki, de érkezik, és a cég reményei szerint a megbukott Moorestown után végre eljön az inteles okostelefonok kora. Új név azonban a Cloverview, ami a várakozások szerint a tableteket erősítheti. Valószínűleg az új 32 nm-es gyártástechnológiára épülő fejlesztések olyan kapcsolatban vannak, amilyenben a Moorestown és az Oak Trail, vagyis az alapok megegyeznek, de a Cloverview a Medfielddel ellentétben képes lesz a Windows operációs rendszer futtatására.

A vállalat a Cedar Trail platformról is ejtet pár szót. A Pine Trail generációt leváltó rendszerről már korábban írtunk egy részletes hírt, ám új információ most nem derült ki. Persze ez alapvetően jó jel, hiszen ez valószínűleg azt jelenti, hogy tartható az előre prognosztizált őszi megjelenés.

A combosabb termékek felé kalandozva az Ivy Bridge kerül elő. Mára biztossá vált, hogy az Intel a grafikus mag képességeit szeretné kigyúrni, így Philip Taylor, a vállalat szoftvermérnöke elárulta, hogy az új IGP 30%-kal több shader processzort tartalmaz a Sandy Bridge-hez viszonyítva, ami azt jelenti, hogy a 22 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkába 16 darab vektorfeldolgozó kerül. A pletykák szerint a CPU megjelölés is el lesz hagyva, és a Santa Clara-i óriáscég utalni fog arra, hogy az újdonság már heterogén módon is programozható. Várhatóan ez a HPU jelölést vonja maga után, ami a Heterogeneous Processing Unit rövidítése. Ennek a jelentése funkcionalitás szempontjából megegyezik az eddig emlegetett APU fogalmával, csupán arról van szó, hogy az Intel nem másolta le a konkurencia Accelerated Processing Unit jelzését, ami természetesen érthető, hiszen az APU rövidítés lassan egyet jelent az AMD Fusionnel.

Philip Taylor arról is beszélt, hogy az Intel 2011-ben a játékfejlesztőknek is számos új kódmintát kínál, amelyek többsége különböző post process effekt lesz. A vállalat már korábban is publikált DirectX 11-es mintákat, melyek közül a Sample Distribution Shadow Maps és az Adaptive Volumetric Shadow Maps kifejezetten hasznos eljárásnak tűnik.

Végül a MIC architektúráról is esett pár szó, ami lényegében a korábban kivégzett Larrabee koncepcióját viszi tovább, remélhetőleg elhagyva a rendszer problémás részeit. Az Intel jelezte, hogy az úgymond nulladik generációs, Knights Ferry kódnevű tesztplatformot az év végére 100 fejlesztőnek szeretné eljuttatni, így biztosítva a terepet a 2012-ben érkező Knights Corner előtt. A 22 nm-es gyártástechnológiával készülő lapka az előzetes adatok szerint ötvennél is több – x86-os utasításkészletet is támogató – processzormagot tartalmaz, és a HPC szerverek piacán fog majd megküzdeni az NVIDIA Kepler architektúrára épülő megoldásával.

Az Intel és az NVIDIA a 2012-ben megjelenő megoldások képességeit kifejezetten a HPC-piac igényeihez igazítja, és mindkét rendszer kezeli majd a virtuális memóriát. A zöldek a már kiépített CUDA platformban bíznak, aminek hála biztos pozíciót birtokolnak ebben a szegmensben, de az Intel a MIC rendszerekre egyfajta PCI Express csatolóba illeszthető koprocesszorként utal, melyek tökéletesen kezelhetők a vállalat aktuális fejlesztőkörnyezeteivel, ami természetesen nem kis dolog. Ahogy látható, a szoftveres támogatás mindkét oldalon rendben van, így a döntő tényező minden bizonnyal a teljesítmény lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés