IBM: tovább nyíló nyílt hardver

Az IBM bő egy évvel ezelőtt hívta életre a Power.org néven futó kezdeményezést, amely a vállalat által kifejlesztett Power mikroarchitektúrát kívánja hozzásegíteni ahhoz, hogy széles körben elterjedt szabvánnyá váljék. A Power.org nem pusztán egy szoros együttműködést lehetővé tevő partnerprogram, hanem a Linux sikerét eredményező fejlesztési modell importálása a hardverek területére.

Az IBM a résztvevők számára rendelkezésre bocsátja mindazon specifikációkat, amelyek révén a Power architektúra hozzáigazítható egy adott alkalmazás követelményeihez. A program keretében lehetséges például szórakoztatóelektronikai, hálózati berendezésekben, autókban és más beágyazott rendszerekben használatos célprocesszorok fejlesztése, valamint Power-alapú processzorokat hatékonyan kiegészítő áramkörök tervezése. A Power.org kezdeményezésbe több szoftverház is bekapcsolódott (köztük például a Novell és a Red Hat), így a "nyílt" hardverek mellé a szükséges fejlesztőkörnyezeten kívül a megfelelő fordítók, operációs rendszerek, alkalmazások elkészítése is biztosított.

Az IBM tegnap bejelentette, hogy még tovább megy a Power.org programban – a PowerPC 405 processzor specifikációit elérhetővé tette kutatóintézetek, egyetemek számára is. A lépéssel a vállalat olyan kutatási projektek kívánságainak szeretne elébe menni, mint például a Berkeley, Stanford, MIT és Carnegie Mellon Egyetem, valamint a texasi és washingtoni egyetemek által vezetett Research Accelerator for Multiple Processors (RAMP).

A RAMP-ban főként többprocesszoros környezetre optimalizált, párhuzamos architektúrák kidolgozásával foglalkoznak, és a Power révén most egy rugalmas és olcsó platformhoz jutottak. A hardver fejlesztésével egyidejűleg olyan újszerű programozási modellek megalkotására is hangsúlyt fektetnek, amelyekkel a korábbinál hatékonyabban kihasználhatók az erősen párhuzamos rendszerek képességei.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények

Hirdetés