Hirdetés

IBM: gyors optikai adatbusz a nyomtatott áramköri lapon

Az IBM zürichi kutatóközpontja bemutatta új integrált adatbuszát, amely elektromos jelek helyett fény segítségével közvetíti az információkat. A megoldás a sávszélesség gazdaságos növelését teszi lehetővé, hiszen egy 100 méteres szakaszon – azonos tempó mellett – százszor kevesebb energiát igényel, mint egy rézalapú összeköttetés, de a ma elérhető optikai moduloknál is tízszer kevesebbet fogyaszt. Az IBM új rendszere 100 watt befektetésével például másodpercenként 8 terabit továbbítására képes, ami körülbelül ötezer nagy felbontású videofolyam egyidejű közvetítésének felel meg.


Vörös lézerrel láthatóvá tett fényvezető csatornák

A hatékonysága miatt „zöld optikai linknek” is nevezett átviteli megoldás iránt elsőként szuperszámítógépek, adatközpontok, nagy internetes elosztóközpontok esetében mutatkozik igény, az IBM azonban nem csupán ilyen nagy és költséges rendszerekben gondolkodik. Az optikai csatornákat tartalmazó nyomtatott áramkörök (optocard) a fejlesztők szerint igen jól skálázhatók, így a technológia – az adott alkalmazáshoz szabott sávszélességet kínálva – akár mobiltelefonokban, személyi számítógépekben vagy más készülékekben is megjelenhet. A lehetséges felhasználási területek tipikus példájaként említik a szórakoztatóelektronikát, a (nagy felbontású) videók megosztására, „kölcsönzésére” való alkalmazásokat vagy például az orvosi diagnosztikát, ahol a modern eszközök nagy mennyiségű digitális adatot állítanak elő a páciensek vizsgálata során.

Az IBM hangsúlyozza, hogy az optikai adatbusz nem csupán laboratóriumi körülmények között működőképes technológiai kuriózum, hanem olyan fejlesztés, melynek eredménye két éven belül piacra is kerülhet. Ennek egyik fontos eleme, hogy az optocardok előállításához standard félvezetőkre, az iparban jelenleg is alkalmazott anyagokra és gyártási eljárásokra támaszkodnak. A fény vezetésére a nyomtatott áramkör réteges szerkezetében alakítanak ki kisméretű, 33 x 37 mikrométer keresztmetszetű csatornákat, melyeket kis veszteségű polimerrel töltenek ki. Az adó-vevőkhöz olcsón előállítható, 850 nm hullámhosszúságú VCSEL lézert, illetve CMOS vevőket használnak.


A nyomtatott áramkör keresztmetszeti képe a fényvezető csatornákkal

Az IBM aktuális demórendszerében a modulok közötti adatátvitelt 32 darab, egyenként 10 gigabites csatornával oldották meg. Ezenkívül egy nagy teljesítményű párhuzamos adó-vevő modult is készítettek; ez 24 adóból és 24 vevőből áll, melyek mindegyike 12,5 Gbps sebességgel üzemel, vagyis aggregált sávszélessége közel kétszerese a tavaly bemutatott változatnak: 300 Gbps. A NYÁK-ban kialakított 48 fényvezető csatorna teljes szélessége csupán 3 mm. Ha ezt a jelenleg kapható optoelektronikai modulokhoz hasonlítjuk, azonos fogyasztásra tízszer nagyobb sávszélesség jön ki, miközben a helyigény csupán tizedakkora.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés