Hirdetés

Chipek közötti optikai összeköttetéseket fejleszt a Sun

A Sun bejelentette, hogy 44,29 millió dollár értékű támogatást nyert el az amerikai védelmi minisztérium kutatási projektekért felelős ügynökségétől, a DARPA-tól. Az öt és fél évre szóló projekt célja olyan optikai adatátviteli technológiák kidolgozása, melyek a chipen belüli és a szomszédos chipek közötti kommunikációt teszik gyorsabbá, költséghatékonyabbá. Mindez a DARPA egy nagyobb programjába illeszkedik, melynek keretében nagy teljesítményű számítógép-rendszerek fejlesztését pénzelik, hogy a jelenlegi szuperszámítógépeknél jobb költség/teljesítmény arányú megoldások jöhessenek létre.

A félvezetőalapú optikai összeköttetések nagy sávszélességet és kis késleltetést biztosítanak, miközben energiaigényük is kisebb lehet, mint a hagyományos rézalapú megoldásoké. A Sun olyan masszívan párhuzamosított rendszereket képzel el, amelyekben önmagukban nem túl erős, de olcsó chipek sokaságát szervezik nagyobb tömbökbe.

Az elektronikát gyors soros, pont-pont típusú interfészekkel látják el, ezekhez pedig ugyancsak szilíciumlapkára integrált lézerek, adó-vevők és multiplexerek csatlakoznak, amelyek közvetlen optikai összeköttetésben állnak más chipek azonos egységeivel. (Az optikai és az elektronikai komponensek még külön szilíciumlapkán foglalnak helyet, de közös tokozásba illeszthetők.) A lapkák közötti nagy sávszélesség lehetővé teszi, hogy egy-egy ilyen tömböt egyetlen nagyobb egységként, virtuális „makrochipként” kezeljenek.

A Sun pályázatának sikere természetesen nem előzmény nélkül való, a vállalat mérnökei az utóbbi években számos tanulmányt publikáltak, illetve prototípusokat is bemutattak ebben a tárgykörben. Ahogy a konkurensek, úgy a Sun is párhuzamosan fejleszt több nagyságrendben; a szilíciumlapkára integrált optoelektronikai, optikai alkatrészek kidolgozása mellett a chipek közötti, még nagyobb léptékben a chipmodulok közötti kommunikáció lehetőségeit is kutatja. Külön figyelmet szentel annak a kérdésnek, hogy optikai kapcsolatokkal hogyan gyorsítható a processzorok és a memória közötti adatáramlás, legyen szó akár lokális, akár több processzor között megosztott, távolabbi, de ugyancsak véletlen hozzáférésű memóriáról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés