Hirdetés

Megkezdi a 128 cellarétegű 4D NAND flash lapkájának tömeggyártását a a Hynix

A vertikális rétegezés szempontjából ez az iparág aktuálisan legmodernebb fejlesztése.

A Hynix egy hónapja prezentálta a 128 cellarétegű 4D NAND flash lapkáját, amelyről az alábbi hírben írtunk is. Maga a fejlesztés az iparágon belül egyedinek számít, mivel vertikális rétegezés tekintetében még senki más nem érte el ezt a komplexitást. A vállalat bevallása szerint a CMOS logika fölé helyezett 128 cellaréteg 360 milliárdnál is több NAND cellát tartalmaz, amelyek egyenként 3 bitet tudnak tárolni.

A kapacitás 1 terabites, ami alapvetően már nem számít kuriózumnak, viszont amíg ezt sokan cellánként négy bit tárolásával érték el (QLC), addig a Hynix megoldása TLC-s, amit a vállalat nagyon fontosnak tart, mert még mindig az utóbbi konfiguráció számít optimálisnak. Nem véletlen, hogy a NAND flashmemóriák piaca 85%-ban ezt használja. Az új lapka teljesítménye egyébként már korábbról ismert: az I/O tempó tekintetében 1400 Mbps-ot képes felmutatni, méghozzá 1,2 voltos feszültség mellett.

A Hynix hamarosan megkezdi a fejlesztés szállítását a partnereknek, de saját megoldásokkal is készülnek. Ahogy arról már korábban is beszéltek, a lapkájával új generációs UFS 3.1-es adattárolókat tervez, amelyek utat találhatnak az okostelefonokba, emellett 2 TB-os végfelhasználói, illetve 16-32 TB-os adatközpontokba szánt SSD-k is érkezhetnek a vállalat portájáról. Ezek viszont mind a következő év során jönnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés