Hirdetés

A Hynix a CeBIT-en mutatta meg a HBM memóriát

A Hynix igen apró HBM memóriájának első generációs verziója már ma is elérhető, de furcsamód a gyakorlatban még nem lehetett látni publikus formában. A vállalat ugyanakkor a jelenleg is zajló CeBIT-et kihasználva megmutatta az újdonságot a nagyközönségnek.


(forrás: Fudzilla)

A 4Hi kategóriás, 1 GB-os kapacitású HBM memória mellé összehasonlításképpen bemutattak egy 512 MB-os kapacitású GDDR5 és DDR3 memórialapkát, amelyből látható, hogy a HBM valójában milyen kis aprócska, még a komoly tárkapacitása, illetve a nagyságrendekkel szélesebb 1024 bites adatbusza ellenére is. A lapka gyártása egyébként önmagában nem drága, de a tokozása, illetve az implementáláshoz szükséges interposer használata már komoly költségnek tekinthető, tehát első körben a Hynix is úgy számol, hogy leginkább a felsőház kiváltsága lesz az újdonság.

A Hynix megerősítette a korábbi értesülésünket is, mely szerint az első generációs HBM is kap egy apró frissítést idén, hogy ne csak 1 GB-os, hanem 2 GB-os kapacitás mellett is elérhető legyen. Ezt a következő évben leváltja a HBM2, amely az 1 Gbps-os összeköttetésenkénti tempót 2 Gbps-ra növeli, de lesznek 1,6 Gbps-os modellek is, ha az interposerek, illetve a gyártók implementációi számára túl nagy falat lenne a 2 GHz-es órajel.


(forrás: Fudzilla)

A második generációs HBM fejlesztése egyébként jól halad, a Hynix ki is állított egy olyan wafert, amely ezeket a lapkákat tartalmazza. Persze ezek csak prototípusok, de a vállalat szerint működőképesek.

Fontos kiemelni, hogy az aktuálisan elérhető 1 GB-os kapacitású HBM memória csak az AMD-nek készült, így ezt senki más nem rendelheti. Ugyanakkor a hamarosan érkező 2 GB-os kapacitású HBM memóriát már bárki elérheti, illetve később jön még egy 4 GB-os kapacitású HBM verzió is. A következő esztendő során fut be a HBM2, amelynek a 4Hi kategóriás verziója 4 GB-os kapacitással nyit, míg a 8Hi kategóriás opció 8 GB-os kapacitást kínál. A Hynix szerint egyelőre vegyesek az igények, így 2016-ban több érdeklődő még a HBM első generációs változatára tart igényt, de a csúcskategóriában a HBM2 lesz az úr.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés