Hirdetés

Elérhetővé váltak a HP Sleekbookok

A HP egy hónappal korábban állt elő a Sleekbook koncepciójával, mely tulajdonképpen egy saját márkanév a vékony mobil termékek számára. Újdonságról igazából most sem lehet beszélni, csak az Ultrabook, Ultrathin és még ki tudja, hogy hány néven emlegetett, ultravékony notebookok által keltett hullámot próbálják meglovagolni. A HP a Sleekbook koncepcióját meglehetősen egyszerűre vette: Ultrabook-szerű gépek olcsón. Tekintve, hogy ez a piac manapság mennyire érzékeny az árakra, ez még sikeres is lehet.

Az Envy sorozatba tartozó Sleekbook dizájnja első látásra nagyon kellemesnek hat. Szép, lekerekített élek, illetve teljesen fekete (némi ráfizetéssel ezüstös külső is választható) formavilág jellemezi, a legvastagabb pontján pedig a váz csupán 1,98 cm vastag. Mindez tökéletesen illik oda, ahova a HP szánja. A vállalat a kétféle konfigurációt épít: a Sleekbook 6-1010us ULV-s AMD Trinity APU-t kap, míg az Ultrabook 6t-1000 ugyanebben a vázban egy szintén ULV-s, Intel terméket használhat, opcionálisan kiegészítve egy dedikált AMD Radeon grafikus vezérlővel.

Mindegyik új Envy masina 15,6 hüvelykes, LED-es háttérvilágítású kijelzőt használ, melynek felbontása 1366x768 pixel. Ezenkívül a gépeken található egy webkamera, egy kártyaolvasó, illetve egy digitális mikrofon. A kommunikációs lehetőségetek IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi, Bluetooth és Gigabite Ethernet biztosítja, emellett a termékekre két darab 3.0-s és egy 2.0-s USB, valamint egy HDMI interfész kerül.

Kezdjük is a Sleekbook 6-1010us bemutatásával, mely 17 wattos fogyasztási osztályba sorolt AMD A6-4455M jelzésű APU-t tartalmaz, amiben két darab 2,1 GHz-es alapórajelen üzemelő processzormag dolgozik, a Turbo Core órajel pedig 2,6 GHz lehet. Az IGP szerepét a Radeon HD 7500G jelzésű rendszer látja el, melyben 256 shader processzor teljesít szolgálatot. A DDR3 szabványú rendszermemória mérete 4 GB, ám ez igény szerint 16 GB-ot bővíthető. Az adatokat 500 GB-os HDD tárolja, emellett a Sleekbook rendelkezik még egy DVD-íróval is. Extraként fogható fel a HDMI mellé helyezett D-Sub aljzat, így a notebook a saját kijelzője mellett még két monitorral is elbánik.

HP Envy Sleekbook 6-1010us
HP Envy Sleekbook 6-1010us

A hangzásvilágról egy Beats Audio 2.1-es rendszer gondoskodik, mely két darab magas hangokért felelős hangszóróból áll, amit egy mélynyomó egészít ki – utóbbit persze a méretből eredő korlátokkal együtt kell értelmezni. A lítiumionos, négycellás akkumulátor kilenc és fél óráig bírja, míg enyhe webes terhelés mellett 8 óra körüli üzemidő érhető el. A 64 bites Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel előtelepített, 2,05 kg-os Sleekbook 6-1010us 699 dollárba kerül.

A HP a fentebb részletezett Sleekbook vázat felhasználva épített egy Ultrabook 6t-1000 jelzésű masinát is. Ebben a gépbe már 17 wattos fogyasztási osztályba sorolt Intel Core i5-2467M és Core i5-3317U processzor kerülhet. Előbbi a Sandy Bridge lapkára épül, így az integrált grafikus vezérlő szerepét a HD Graphics 3000 tölti be, de utóbbi fejlesztés már Ivy Bridge, azaz a jóval többet tudó HD Graphics 4000-es IGP-re lehet számítani. Természetesen a HP érezte, hogy a Sandy Bridge IGP-je már megjelenéskor is több sebből vérzett, és ma már főleg nem állja meg a helyét. Éppen ezért az Intel Core i5-2467M mellé opcionálisan igényelhető egy AMD Radeon HD 7670M jelzésű MXM modul is, mely jóval potensebb multimédiás tudást biztosít amellett, hogy a teljesítménye is jóval magasabb. Sajnos a dedikált GPU a Core i5-3317U mellé nem kérhető.

HP Envy Ultrabook 6t-1000
HP Envy Ultrabook 6t-1000

A DDR3 szabványú rendszermemória alapkiépítésben 4 GB, de 8 GB-tal is rendelhető a masina, sőt, egyéni igények mellett 16 GB-ig bővíthető a kapacitás. Az adatokat egy 500 GB-os merevlemez tárolhatja, míg a gyorsítótár szerepét egy 32 GB-os mSATA SSD látja el. A beépített DVD-író az inteles gépekből kimarad, de opcionálisan igényelhető külső egység erre a célra.

A hangzásvilágot most is egy Beats Audio hangrendszer biztosítja, csak most mélynyomó nélkül, négy darab hangszóróval. A lítiumionos, négycellás akkumulátor változatlan, de az inteles konfigurációk enyhén többet fogyasztanak, mint a fentebb tárgyalt AMD-s Sleekbook. Az energiaigény szempontjából a legjobb kiépítés kicsivel több, mint kilenc óráig bírja, míg enyhe webes terhelés mellett 7 óra körüli üzemidő érhető el. Természetesen a dedikált GPU aktiválásának szabályait a felhasználó dönti el, de az AMD Radeon HD 7670M mellett futó webes terhelés tovább csökkenti az üzemidőt. Az előtelepített operációs rendszer 64 bites Windows 7 Home Premium vagy Professional lehet. A 2,15 kg-os Ultrabook 6t-1000 899 dolláros kezdőárat kap, de ami az extrákkal, illetve dedikált GPU beépítésével 1000 dollár fölé növelhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés