Hirdetés

HomePlug AV: felizzanak a villanyvezetékek

Az otthonok és kis irodák belső elektromos hálózatán történő adattovábbítás terén ma a HomePlug a legelterjedtebb szabvány, melynek 1.0-s változata körülbelül bruttó 14 Mbps sebességű átvitelt tesz lehetővé. Minthogy ez a sávszélesség bizonyos esetekben szűkösnek bizonyulhat, megjelentek gyártóspecifikus eljárásokra alapozó készülékek is – egyebek mellett a Devolo és a Netgear kínálatában –, melyek egymás között elérik a 85 Mbps sebességet.

Különösen a helyi hálózatokban megosztott multimédiás tartalmakra és az internet-telefóniára való tekintettel időközben továbblépett a HomePlug gondozásáért felelős szövetség is, és tavaly elfogadta a HomePlug AV szabványt. Az új protokoll nemcsak a bruttó sávszélességet emeli 200 Mbps-ra (ebből körülbelül 150 Mbps jut a felhasználói adatokra), hanem új funkciókat is bevezet. Így például ismeri a szolgáltatásminőség (QoS) fogalmát, azaz képes médiafolyamokat előnyben részesíteni más adatokkal szemben, így biztosítva például az akadozásmentes  lejátszást. A titkosítás is erősebbé vált: az 56 bites DES helyett 128 bites AES algoritmust használnak.

A Netgear a chipseteket szállító DS2-vel (Design of Systems on Silicon) együtt máris bejelentette az új szabványra alapozó készülékek érkezését, amelyek – utalva a nagy felbontású videók továbbításának lehetőségére – a Netgear Powerline HD termékcsaládjában jelennek meg hamarosan. Az új hálózati eszközök a második negyedév folyamán kerülhetnek az üzletek polcaira.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés