Hirdetés

Egyre fontosabbak a gyors WLAN-eszközök

Idén azok a vezeték nélküli hálózati eszközök fogják képviselni a piaci húzóerőt, melyek 100 Mbps feletti adatátviteli sebességet tesznek lehetővé. Ilyen hozzáférési pontok, routerek és kliensadapterek léteztek ugyan eddig is, ám mivel nem szabványos technológiákat használtak a tempó növelésére, különböző gyártók termékei általában csak a lassabb, szabványosított eljárásokkal tudtak egymással kommunikálni, rosszabb esetben pedig előfordult a szomszédos WLAN forgalmazásának zavarása is.

Az iparági szereplők megegyezése nyomán nemrég megkezdődhetett az IEEE 802.11n specifikáció véglegesítésére és ratifikálására irányuló eljárás. Ennek következtében a 802.11g protokoll 54 Mbps-os sebességénél gyorsabb eszközök mezőnyében egyre csökken majd a Super G, Turbo G és hasonló neveken ismert módszereket alkalmazó eszközök szerepe. Ezzel párhuzamosan nő a 802.11n szabvány tervezetére alapozó eszközök aránya – Greg Collins, a Dell' Oro piacelemzője szerint ezen termékek aránya az otthoni és kisirodai felhasználásra szánt routerek eladásaiban már 2006-ban eléri a 15 százalékot. Hozzáférési pontokból és noteszgépekhez való PC Card/ExpressCard kliensadapterekből egyaránt hárommillió fogyhat.

A szabvány véglegesítése ez év végére várható; a protokoll bruttó adatátviteli sebessége akár 540 Mbps is lehet. A Dell' Oro elemzője a jelenlegi 802.11a és 802.11b/g szabványokkal lefele kompatibilis vezérlőket vár, ami megkönnyíti a migrációt az új technológiára. Collins szerint ennek elterjedése gyors lesz, 2009-re a magánszemélyeknek eladott készülékek 90 százaléka kompatibilis lesz vele. A vállalati ügyfelek körében a terjedést valamelyest hátráltatja, hogy meg fogják várni a szabvány ratifikálását, és csak ezután kezdődik meg az új technológia integrálása a már meglévő hálózatokba, biztonsági és menedzsment-rendszerekbe.

A gyártók azonban már idén is növekedésre készülhetnek fel: a tavalyi 2,5 milliárd dollár összértékű eladások idén 3,4 milliárd dollárra növekednek. A prognózis szerint a vezeték nélküli hálózati eszközök piaca 2009-re eléri a 4,8 milliárd dolláros értéket. A 2006-ban megjelenő, a 802.11n-tervezetre épülő készülékeket úgy igyekeznek kialakítani, hogy a végleges szabvány rögzítéséig még módosított pontoknak egy szoftverfrissítés után megfelelhessenek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés