Hirdetés

A HGST HDD-k viszik a prímet a Backblaze megbízhatósági statisztikájában

Új statisztikák a HGST, a WD, a Toshiba és a Seagate asztali megoldásairól.

A Backblaze felhős adattárolási szolgáltatás sok olvasónk számára lehet ismert, annál is inkább, mert jó ideje hoznak nyilvánosságra saját statisztikákat a felhasznált merevlemezek élettartamáról. Ez azért lehet érdekes, mert a cég kifejezetten végfelhasználói piacra szánt HDD-ket használ az adattárolásra, így igazán komoly próbatételnek lesznek ezek az egységek kitéve.

A vállalat ezúttal a 2016-os esztendő tekintetében összegezte a tapasztalatait, amit hozzácsaptak a 2013 áprilisa óta gyűjtött statisztikához. A cég szerint az év végére 73 653 darab működő merevlemezük volt, ezek között is 1553 bootolásra, míg 72 100 adattárolásra használt meghajtó.

Az utolsó negyedévre és a teljes esztendőre vonatkozóan 71 939 HDD-ről készült statisztika, amit az alábbi két táblázat be is mutat.


[+]

A táblázatokon nagyon egyszerű kiigazodni. Az egyes modellek fel vannak sorolva és az utolsó előtti oszlop jelzi, hogy a vizsgált időszakban mennyi merevlemez ment tönkre, amiből ki is van számolva, hogy az összes birtokolt merevlemezhez viszonyítva mi a meghibásodási arány.

A 2016-os esztendőt a cég összesítette a gyártókra lebontva is, amiből az látszik, hogy a HGST HDD-k a legmegbízhatóbbak, és ezeket követik a Toshiba megoldásai. Azért itt hozzá kell tenni, hogy utóbbi gyártó esetében az adatok jóval kevesebb merevlemezből születtek, ami természetesen nagyon fontos tényező. A Seagate be tudott futni a dobogó harmadik fokára, míg a Western Digital tűnt most a legrosszabbnak, bár itt is meg kell jegyezni, hogy arányaiban jóval kevesebb volt a vizsgált merevlemez, a HGST és a Seagate modellek számához képest.

Az eredményekhez mindenképpen hozzá kell tenni, hogy ezek az egyébként otthoni felhasználásra tervezett merevlemezek a Backblaze adatközpontjában napi 24 órát dolgoznak, ráadásul olyan körülmények között (magas hőmérséklet és extrém vibráció), amelyre egyik gyártó sem is ajánlja őket. Erre a területre ugyanis léteznek nagyvállalati felhasználásra tervezett megoldások, de ezek drágábbak.

A Backblaze a fentiek miatt beszerzett több nagyvállalati HDD-t is, és a jövőben össze fogják hasonlítani, hogy a 8 TB-os modelleknél a végfelhasználói és a nagyvállalati piacra szánt merevlemezek között mennyi eltérés lesz a megbízhatóságot tekintve. Erre vonatkozóan sajnos még eléggé szűkösek az adatok, de ez tényleg egy olyan információ, amire nem csak a végfelhasználók, hanem az iparági is nagyon kíváncsi lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés