Hirdetés

Melyik a legmegbízhatóbb HDD?

A Backblaze közel 100 000 merevlemezt működtető, élő tesztje után tette közzé a megbízhatósági adatokat.

A Backblaze egy 2007-ben alapított online tárhelyszolgáltató, amely alapvetően biztonsági mentésekhez kínál felhős tárolószolgáltatást, amelynek alapját jórészt saját fejlesztésű tárolórendszereik adják. A cég természetesen igen nagy mennyiségű merevlemezt használ, és ez alapján minden negyedévben közzéteszik, hogy mely modellek mennyire bizonyultak megbízhatónak. Nemrég végeztek a 2017-es esztendő negyedik negyedévére vonatkozó adatok összesítésével, amelyből a HGST került ki győztesnek.

Ami a pontos adatokat illeti, a cég 2017 végén 93 240 HDD-vel rendelkezett, ezek közül 91 305 darab az, amely tisztán adattárolásra szolgált. Persze a pontosság érdekében csak olyan merevlemezeket tüntetnek fel, amelyekből legalább 45 darab dolgozik náluk, így a végső adatsor összesen 91 243 meghajtó adatait tartalmazza 2017 utolsó negyedévére vonatkoztatva. Ebből állították elő az alábbi táblázatot, amelyből látszik, hogy a HGST gyártmányai általánosságban jól szerepeltek, míg a többi cégnél erősen modelltől is függ a megbízhatóság.


[+]

Persze nem szabad elfelejteni, hogy a negyedéves adatokból számolt éves trendek azért nem teljesen pontosak, így a Backblaze az elmúlt három év adatait is összesítette. Itt torzító tényező lehet az, hogy az egyes HDD-modellek száma változik: például a 3 TB-os WD merevlemezek száma 2017-ben 1000-el csökkent, és ugyan a maradék 180 gyakorlatilag hibátlanul teszi a dolgát, a minta mérete, és vele az adatok megbízhatósága is csökkent.


[+]

Előzmények

Hirdetés