Kiadta a használt HDD-k 2018-as megbízhatósági statisztikáját a Backblaze

Túl nagy meglepetés nincs a HGST, a WD, a Toshiba és a Seagate eredményeiben.

A Backblaze felhős adattárolási szolgáltatás sok olvasónk számára lehet ismert, annál is inkább, mert jó ideje hoznak nyilvánosságra saját statisztikákat a felhasznált merevlemezek élettartamáról. Ez azért lehet érdekes, mert a cég kifejezetten végfelhasználói piacra szánt HDD-ket használ az adattárolásra, így igazán komoly próbatételnek lesznek ezek az egységek kitéve.

A vállalat ezúttal a teljes 2018-as év tekintetében összegezte a tapasztalatait, amit hozzácsaptak a 2013 áprilisa óta gyűjtött statisztikához. A cég szerint az előző esztendő végén 106 919 darab működő merevlemezük volt, ezek között is 1956 bootolásra, míg 104 954 adattárolásra használt meghajtó.

A vállalat az elemzéséből kivette a tesztmeghajtókat, illetve azokat, amelyekből nem volt legalább 45 darab, így végeredményben 104 778 HDD-ről készült statisztika, amit az alábbi táblázat be is mutat.


[+]

A fenti adatokon nagyon egyszerű kiigazodni. Az egyes modellek fel vannak sorolva és az utolsó előtti oszlop jelzi, hogy a vizsgált időszakban mennyi merevlemez ment tönkre, amiből ki is van számolva, hogy az összes birtokolt merevlemezhez viszonyítva mi a meghibásodási arány.

Meglepetés nincs, a megbízhatóságot tekintve alig van különbség a HDD-k között. Az eredményekhez mindenképpen hozzá kell tenni, hogy ezek az egyébként otthoni felhasználásra tervezett merevlemezek a Backblaze adatközpontjában napi 24 órát dolgoznak, ráadásul olyan körülmények között (magas hőmérséklet és extrém vibráció), amilyenre egyik gyártó sem is ajánlja őket. Erre a területre ugyanis léteznek nagyvállalati felhasználásra tervezett megoldások, de ezek drágábbak.


[+]

A Backblaze összesítette még az előző három év statisztikáit is, amely a fenti táblázatban látható, és látszok belőle, hogy a 2018-as esztendő volt a legjobb az AFR (évesített hibaarány) tekintetében, továbbá külön kiemelik, hogy a 45 darab Toshiba MD04ABA500V jelölésű, 5 TB-os HDD-ből még egy se ment tönkre, emellett a Seagate ST10000NM0086-os 10 TB-os meghajtó továbbra is rendkívül jól teljesít a nagy kapacitással rendelkező modellek mezőnyében.


[+]

Végül fentebb látható egy olyan táblázat is, amely az aktívan működő HDD-ket elemzi a beszerelésük pillanatától, egészen az előző év végéig.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés