Hirdetés

HDMI kimenetet kapnak az Asus új videokártyái

Az Asus két videokártyát dobott piacra, melyeket nagy felbontású digitális video- és audiojelek továbbítását szolgáló HDMI csatlakozóval láttak el. Az NVIDIA GeForce 7600 GT-alapokra építkező EN7600GT/HTDI/256M grafikus processzora 560 MHz-en fut, a 128 bites interfészen keresztül hozzákapcsolt 256 MB GDDR3 memória effektív órajele pedig 1,4 GHz. A kártyát egy DVI-I, egy HDMI és egy (nagy felbontású komponens videojelet is támogató) TV-kimenettel látják el. Mellékelve a vásárló megkap egy HDMI/DVI-D és egy DVI-I/D-Sub adaptert, valamint kábeleket a TV-csatlakozóhoz és az SPDIF-bemenethez.

A félmagas nyomtatott áramköri lapra épített EAX1600PRO/I/256MB alapja az ATI Radeon X1600 Pro grafikus gyorsítója. A GPU órajele 400 MHz, a 128 bites, 256 MB kapacitású GDDR3 memória effektíve 800 MHz-en fut. A kártyára az SPDIF-bemenet mellett ezúttal egy D-Sub, egy HDMI, valamint egy TV-kimenet került, ám a HDMI csatlakozóra DVI adapterkábel is ráköthető.

Az Asus a képminőség optimalizálásában közreműködő Splendid technológiát is biztosítja új grafikus vezérlőihez, nem tér ki azonban a HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) jogvédelmi mechanizmus támogatásának kérdésére. A HDCP egy egyedi, hardveres kulcsot feltételező eljárás, amely a tervek szerint elengedhetetlen lesz a kék lézeres (Blu-ray és HD DVD) médiumokon kiadott multimédiás tartalmak, filmek lejátszásához – hiányában nem vagy csak rosszabb minőségben/felbontásban tekinthető meg az adott film. Az újabb híradások szerint ugyanakkor a HDCP kötelező jellegű bevezetése még évekig halasztódhat, hiszen a protokoll csak akkor használható, ha a lejátszók és grafikus kártyák mellett a megjelenítők is támogatják, márpedig ma csekély a kompatibilis készülékek aránya, így a HDCP-hez való ragaszkodás még tovább hátráltatná a kék lézeres adathordozók elterjedését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés