Hirdetés

Háromból egy laptop három éven belül meghibásodik

A SquareTrade részletes vizsgálatot tudhat maga mögött, melyben elemzi az elmúlt három évben a laptopok megbízhatóságát. A garanciális ügyintézéssel foglalkozó vállalat 30 000 gépen végezte el a kutatásait, így kellő adat volt az elemzők birtokában.

Az alábbi grafikon az összesített meghibásodási arányt mutatja gyártótól és géptípustól függetlenül. A kutatásban részt vevő gépek 31%-a három éven belül bedobta a törülközőt. Fontos megjegyezni, hogy az előbbi érték egyharmada olyan hibát jelent, mely külső behatás következménye, azaz felhasználói figyelmetlenség vagy véletlen baleset miatt ment tönkre a termék. Ebből következik, hogy a tényleges hibaarány egy, kettő és három év elteltével 4,7; 12,7; illetve 20,4%.


[+]

A SquareTrade a piacot három részre osztotta, így külön vizsgálták a netbookok, a belépőszintű, valamint a prémium kategóriás notebookok meghibásodási arányát. Sajnos a csoportoknak nincs pontos meghatározása, így a kutatást ár szerint végezték, azaz a vállalat netbooknak tekinti a 400 dollár alatt megvásárolható termékeket, míg a prémium kategóriás notebook 1000 dollár felett kezdődik. A kettő közötti űrt természetesen a belépőszintű gépek töltik be.


[+]

A grafikonból látható, hogy egy éves távlatban a netbookok 5,8%-a adta meg magát, míg a belépőszintű és a prémium kategóriás notebookok esetében 4,7, illetve 4,2%-os az arány. Sajnos a netbookok nincsenek régóta a piacon, így a három éves viszonylatban nem lehet hiteles eredményt hirdetni, ám a SquareTrade az összesített grafikonok éves növekedési normáját kielemezve elkészítette a távlati becsléseket, amikről az alábbi táblázat alapján kapunk képet:


[+]

Természetesen a gyártók sem úszták meg a statisztikát. Az alapvető elvárás minimum 1000 termék részvétele volt, így csak a legelterjedtebb kilenc márka képviselteti magát. Az eredmények láttán az Asus, a Toshiba és a Sony örülhet, de az Apple és a Dell gépek három évre mért meghibásodási aránya is 20% alatt maradt. 20% feletti eredménnyel rendelkezik az Lenovo, az Acer és a Gateway, míg az egyik legnagyobb gyártó még a 25%-os határból is kicsúszott, ennek megfelelően a HP az utolsó helyen végzett.


A gyártók versenye [+]

A piacokra osztott és a gyártói statisztikák tartalmazzák a külső behatás következtében meghibásodott termékeket is. A kutatás hivatalos anyaga letölthető az alábbi linken keresztül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés