Hirdetés

Hangfalak - mi a középút?

Ma a disztribútornál alkalmam volt végighallgatni a Jazz Speakers és a Midiland (MLI) hangfalszettjeinek nagy részét egy rövid fülteszt keretében. Kíváncsi voltam, hogy ezek az eléggé elterjedt és széles kínálattal rendelkező márkák milyen lehetőségeket kínálnak az alapszint feletti igényekkel felszerelt hangvadászoknak.

A párszáz forintos zörgőket kihagyva rögtön a legerősebb klasszikus kétfalas szettel kezdtünk, de aggodalmam beigazolódott: mélynyomó nélkül nem elég teltek a hangok. Pedig ötezer nettó felett már valami átütőbbet vártam. Létezik egy-két spéci megoldás, ahol a kettes szettbe különböző mini-mélyerőlködőket pakolnak, de áruk így már majdnem a 2.1-es rendszerekét (2 szatelit hangfal + mélynyomó) verdesi.

Konklúzió: a Windows kerregését hallgatni elég egy 1-4 ezer forintos ketyere, azonban zenehallgatáshoz és rendes játékélményhez erősen ajánlott valamilyen 2.1-es rendszer. Ezzel a nettó tízezer forintot biztos ostromoljuk, cserébe viszont átlagos méretű szobában kimondtottan élvezhető hangzást kapunk.

Ezzel azt is akarom mondani, hogy hasonló ár esetén egy kevésbé márkás 2.1-essel valószínűleg jobban járunk, mint a pengébb, brand kétfalas szettel. Persze léteznek kivételek :)

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes meghallgatni a kiszemelt szettet, mert komoly eltérések vannak hangminőségben márkán belül is. Szerencsére a próba elég egyszerűen kivitelezhető, mindenhol van valami hangkártya és némi zene, tehát a kereskedő sem feltétlen fog olyan csúnyán nézni, mint amikor max felbotásban szeretnék konvergenciahibát keresni a kiállított monitoron :)

Azóta történt

Hirdetés