Hama blog: 20 éves a hazai képviselet

A Hama hazai története 1992-ben kezdődött, amikor még az Ofotért forgalmazta elsősorban fotótechnikai termékeit. A Budapesti Nemzetközi Vásáron már önálló márkaként jelent meg, és akkora volt az érdeklődés, hogy felmerült a magyar leányvállalat ötlete, amit a német anyacég is támogatott. Így a következő évben, azaz 1993 májusában, pontosan 20 évvel ezelőtt létrejött a Hama tulajdonában lévő magyar cég, a Hama Kereskedelmi Kft.

Számokban a hazai Hama képviselet fejlődése
Számokban a hazai Hama képviselet fejlődése [+]

Kezdetben egy kis lakásban működtek négy alkalmazottal, ahol egy telefon, egy fax és egy számítógép alkotta az infrastruktúrát, a logisztikát pedig picike, 300 négyzetméteres raktár, egy teherautó és az értékesítők saját autói jelentették. A 90-es évek közepén a nagy áruházláncok megjelenésével nagyot változott a hazai piac, és a Hama lendületes fejlődésnek indult. Az ezredfordulóra már 27 alkalmazottat foglalkoztatott, kínálata 300-ról 2500 termékre hízott, és az első év 50 millió forintos forgalmát huszonnégyszeresen túlszárnyalták.

A Hama Kereskedelmi Kft. bázisa
A Hama Kereskedelmi Kft. bázisa

Ekkora fejlődés komoly átalakítást, bővítést igényelt: 2001 őszén megépült a jelenlegi székház, ahol jártunk már látogatóban. Úgy alakították ki az irodaházat és a raktárt, hogy a jövőben könnyen tovább bővíthető legyen, és erre már 2008-ban szükség is volt mindkét részlegnél. Jelenleg 3400 m²-es raktárterülettel és négy saját teherautóval gazdálkodik a Hama. 2005-től bevezették az SAP Business 1 vállalatirányítási rendszert, 2009-től pedig vonalkódos nyilvántartás gyorsítja a 46 alkalmazott munkáját.

A Hama által idehaza forgalmazott márkák
A Hama által idehaza forgalmazott márkák

Nem csak az infrastruktúra, hanem a termékkínálat is óriásit fejlődött az elmúlt két évtizedben: a fotós eszközök mellett számítástechnikai, multimédiás, szórakoztató- és háztartási elektronikai termékekkel bővült. Az anyacég révén nem csak a Hama saját termékpalettája, hanem további tizenkilenc márka is felkerült a termékpalettára, köztük jól ismert nemzetközi nevek, mint például a SanDisk, a Golla, a Monster vagy a Sigma, továbbá a Hama saját márkái, mint az Avinity vagy az uRage. Újabban Soul, Marsall és Urbanears fülhallgatók kerültek a kínálatba, a legfrissebb márka, a Rapoo vékony billentyűzeteit pedig nemrégiben teszteltük.

Boldog születésnapot kívánunk a Hama Kereskedelmi Kft.-nek, azt kívánjuk, a következő húsz év is legyen olyan sikeres, mint amilyen az előző húsz volt!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények