Hama blog: kompakt notebookalátét ventilátorral

Idén ugyan későn kezdett, de mostanra – egyesek örömére, mások bánatára – beköszöntött az igazi nyári kánikula. Amikor 28-30 °C-os szobahőmérsékletet lehet mérni, nem csak szervezetünk, hanem számítógépeink is szenvednek. Különösen érvényes ez a nagyobb teljesítményű notebookokra, melyeken többnyire tapintható és hallható is, hogy hűtésük sokkal keményebben dolgozik, mint hűsebb környezetben. Éppen ezért megnéztük, milyen hatása van erre egy Hama hűtőpadnak.


[+]

A kiszemelt modell 39796-os kód alatt fut, egyszerűen csak „Notebook Cooler” vagyis notebookhűtő a neve. A fekete műanyag eszköz 30 cm széles és 32,5 cm mély, akár a nagyobb, 17 hüvelykes laptopok is elférnek rajta. Hátsó részére két 40 milliméteres ventilátort tettek; tartópaneljük hét fokozatban állítható, így módosítható az állványra helyezett számítógép dőlésszöge. Hogy előrefelé ne csússzon le a notebook, az állvány elején van két kihajtható támasztó, de ezeket nem kötelező használni. További extrája a Hama termékének, hogy aljába forgótányért rejtettek, ami nem befolyásolja az állvány egy helyben maradását, ugyanakkor szükség esetén teljesen körbeforgathatóvá teszi azt.


[+]

Hogy illusztráljuk a hűtő méretét, a gigászi Alienware 17-et tettük rá, ami egészen jól megtámaszkodott rajta. Igaz, hogy hátsó lábai lelógtak az emelős részről, de annak szélén gumibetétek vannak, így a hatalmas notebook stabilan állt.


[+]

A hűtő teszteléséhez viszont le kellett venni róla az izomgépet, de nem azért, mert túlmelegedett volna, hanem éppen ellenkezőleg. Az Alienware mérnökei olyan dupla hűtést tettek ebbe a gépbe, ami iszonyatos hangot produkált, de alig hagyta felmelegedni a hardvert, okafogyottá téve a hűtőt még a nagy melegben is. Egy Lenovo IdeaPad Y570-re váltottunk, ami csak 15,6 hüvelykes, és bár teljesítménye kisebb, de hűtése szerényebb, és másfél év alatt elég sok port összeszedett, ami rontja a hatásfokát. Asztalon használva, 29 °C-os szobahőmérséklet mellett, félórányi játék után 49 °C-ot mértünk a fenéklemezén; középen, a hűtés környékén 43 °C-ot, a billentyűzet hűtés fölötti részén (ahol a WASD gombok vannak) pedig 41 °C-ot, miközben a ventilátor zajszintje 32 dB volt.

Lenovo IdeaPad Y570 hűtése
29 °C szobahőmérséklet
Alja hűtésnél Alja középen Billentyűzet hűtésnél
Asztalon 49 43 41
Hama hűtőpadon ventilátorok nélkül 46 41 39
Hama hűtőpadon ventilátorokkal 42 38 37

A Hama állványra helyezve, kikapcsolt ventilátorokkal nem lett halkabb a laptop, viszont a hűtés környékén 46, a fenéklemez közepén 41, a billentyűzeten pedig 39 °C-ot, tehát finom csökkenést tapasztaltunk. Amikor bekötöttük a két USB-s ventilátort, onnantól azok határozott, magas hangszínű búgást produkáltak, de terhelés alatt ezt elnyomta a laptop saját hűtése. A fenéklemezen ekkor már csak 42, illetve 38 °C-ot mértünk, és a billentyűzet egyetlen része sem melegedett 37 °C fölé, továbbá a hűtés sem kapcsolt maximális hangerőre, hanem 29 dB-en maradt.


[+]

Összességében meg voltunk elégedve a Hama notebookhűtő teljesítményével. A két kicsi, sivító hangú ventilátor talán nem a legjobb választás, és a meghajtásukra felemésztett USB csatlakozók helyett nem kapunk másikat, de az állítható magasság és forgatható talapzat, illetve az egészen kellemes, 5900 forintos vételár érdekes termékké teszi.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények