Hirdetés

Hajítsd el a kamerádat...

Amikor Ryan Gallagher digitális kameráját dobálva elkészítette első fényképeit, még nem sejthette, hogy ezzel egy új fotográfiai technikát hoz létre. A camera toss (magyarul kameradobálás) az internet jóvoltából azóta szabályos mozgalommá fejlődött, a kísérletező kedvű fotósok eszközeiket nem kímélve próbálkoznak ötleteik valóra váltásával. A technika különösen alkalmas szokatlan fényhatások megragadására, absztrakt kompozíciók létrehozására, de megszületett egyebek mellett a kameradobálós önarckép és tájfotográfia műfaja is.

A camera tossinggal egy baj van: veszélybe sodorhatja magát a fényképezőgépet. Két dán formatervező, Mads Ny Larsen és Eschel Jacobsen erre a problémára keresett és talált megoldást. SatuGO nevű kamerájuk nemcsak formájában emlékeztet a labdákra: a fotoszenzort és a LED-ek alkotta vakut egy kemény műanyag héj borítja, az egész pedig egy vastag falú gumilabdába van csomagolva – mi sem alkalmasabb a dobálásra.

A teniszlabda méretű eszköz egy 3 megapixeles kamerát rejt, amelyet a borítás meghatározott területének megnyomásával lehet elsütni, ugyanígy állítható be a vaku, az expozíció késleltetése és a sorozatfelvétel is. Számítógéphez USB interfészen keresztül lehet kapcsolni a gömböt, amely így webkameraként is szolgálhat, és akkuja is így töltődik fel. 1 GB-os memóriája a képek tárolása mellett pendrive-ként is igénybe vehető.

A tervezők a "dokkolóegységet" övre is akasztható tartóként képzelték el, így a satuGO bármikor kéznél van egy-egy jelenet szokatlan perspektívákból történő megörökítéséhez. A felvételek sikeréért az 1/6000 másodperces expozíciós idő és a beépített mozgásszenzor kezeskedik. A satuGO egyetlen szépséghibája, hogy csak a tervasztalon létezik; a dizájnerek jelenleg befektetőket, gyártópartnereket és leendő vásárlókat toboroznak a majdan 60 eurós áron piacra dobni szándékozott labdakamera ötletének valóra váltásához.


Azóta történt

Előzmények

Hirdetés