Hirdetés

Digitális képalkotás Panasonic módra

A berlini IFA 2005 kiállításon találkozhattunk először a Panasonic SD e.cam SDR-S100 névre keresztelt kamerájával, melynek fő újdonsága, hogy a videót MPEG-2 tömörítésben SD memóriakártyára menti. A megoldás előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, és helytakarékos, ami meg is látszik a készülék 5 x 9,7 x 8 cm-es méretén, illetve 243 grammos tömegén. Emellett igen gyorsan használatba vehető, Quick Start beállítással a bekapcsolás után másfél másodperccel már filmezhetünk is.

A Leica Dicomar lencsék mögött három 1/6"-os CCD érzékelő rejlik. A lencserendszer tízszeres optikai zoomot biztosít, maximális gyújtótávolsága 35 mm-es kisfilmre vetítve 471 mm; fényereje nagy látószög mellett F1,8, tele állásban pedig F2,8. Az SDR-S100 lehetővé teszi JPEG formátumú állóképek készítését is; videók és fotók a felhasználó választása szerint 4:3 vagy 16:9 arányúak lehetnek. A képek megkomponálását a széles, 2,8 hüvelykes LCD-kijelző is segíti, a remegés kizárásában pedig optikai képstabilizátor működik közre; fotók maximum 3,1 megapixeles (interpolált) felbontásban készülhetnek.

A memóriakártya tárkapacitása és a felvételi minőség közötti megfelelő kompromisszumot három üzemmód révén lehet megtalálni: LP (Normal), SP (Fine), XP (Super Fine). Az elsővel 100 percnyi, az utolsóval 25 percnyi videót lehet rögzíteni egy 2 GB-os SD kártyára. Az MPEG-2 kodek változó bitrátát alkalmaz, és a Panasonic egy saját algoritmussal gondoskodik arról, hogy a gyorsan mozgó részleteket tartalmazó vagy svenkelve készített kockák is jó minőségben kerüljenek az adathordozóra.

Az elkészült felvételek az elterjedt kártyaszabvány jóvoltából egyszerűen másolhatók PC-re vagy írhatók DVD-re, de ha nincs kéznél kártyaolvasó, a kamera USB 2.0 interfészén keresztül is gyorsan továbbíthatók. A felvett jeleneteket könnyen ki lehet keresni, mivel miniatűr kezdőképeik egy indexképernyőn jelennek meg. Rögzítéskor a kamera automatikusan kikeresi a szabadon álló tárterületet, így nem áll fenn a véletlen felülírás veszélye. Szerkesztéshez a mellékelt MotionSD Studio 1.0E program áll rendelkezésre. Fotókat a PictBridge szabvány támogatásának köszönhetőn a kompatibilis printerekkel PC nélkül is ki lehet nyomtatni.

Az SD e.cam SDR-S100 októberben kerül piacra, ára 1300 euró körül alakul, mely magában foglalja a Panasonic Pro High Speed SD-kártyacsaládjának egy 2 GB-os példányát is.

Október második felében a gyártó egy kiegészítőt is piacra dob, melynek nem csupán az SDR-S100 tulajdonosai vehetik hasznát. Az SD Pocket Copy nevű készülékkel két SD (illetve adapterrel miniSD) kártya között lehet adatokat másolni. Kétféle üzemmód érhető el: az egyikben az összes fájl átkerül a célkártyára (jogvédett állományok kivételével), a másikban az eszköz kiválogatja a DCF-konform JPEG és TIFF formátumú állóképeket, és csak ezeket másolja át. Egy AAA méretű elemmel mintegy 4 órányi működés biztosított. A Pocket Copy maximum 512 MB-os miniSD, illetve 2 GB-os SD tárolókat kezel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés