Hirdetés

Gyors memória olcsón

Sok hardverszakértő szerint a Quad Band Memory (QBM) kilátásai nem túl fényesek, ennek ellenére a Kentron Technology, akárcsak néhány más tagja a QBM szövetségnek, azt állítja, hogy ezek a termékek jövőre megjelennek a piacon. Teszik ezt úgy, hogy már egy éve is ezt állították. Persze igény lenne rájuk, a jövőre megjelenő, gyors processzorok nagy memória-sávszélességet igényelnek. Gondoljunk csak a 2003 második felében megjelenő 800 MHz Quad Pumped Bus-szal ellátott Pentium 4-ekre!

A Kentron és partnerei a QBM533 (4.2 GB/s) modulokat 2003 első negyedévében mutatják be, melyek DDR266-os memóriákat használnak. Ezek a modulok például a VIA P4X800 alapú alaplapokban lesznek használhatóak. A QBM533 illeszkedik az 533 MHz (QPB, QDR) FSB-jű P4-ekhez, így a legnagyobb teljesítményű egycsatornás memória megoldást nyújtják majd a piacon. Ahogy a CPU-k a gyorsabb 667, illetve 800 MHz-es buszra térnek át, úgy lesznek elérhetőek a gyorsabb QBM memória megoldások is DDR333, illetve DDR400 memóriákra alapozva. A QBM800-as, DDR400-at használó modul 2003 második félévében debütál, azután, hogy az Intel kiadja 800MHz-es Quap Pumped busszal (6.4 GB/s) rendelkező processzorait.

Jelenleg két memóriagyártó tartozik a QBM szövetséghez: a PNY Technologies, és az ATP Electronics. Egyik cég sem erősítette meg QBM memóriamodulok gyártásának szándékát, nem beszélnek ezek megjelenési idejéről és árairól sem, tehát azért óvatosan kell fogadnunk a Kentron állításait.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés