Hirdetés

Gumstix Waysmall Silverlode – apró ipari ARM-os számítógép Ubuntura kihegyezve

Az ARM architektúrájú miniszámítógépek tengerébe újabb versenyző érkezett a kaliforniai székhelyű Gumstix műhelyéből, amely a Waysmall Silverlode nevet viseli. A mindössze 110 x 44 x 18 mm-es rendszer egy ellenálló alumíniumburkolatban kapott helyet, vastagsága pedig pont akkora, hogy a teljes méretű csatlakozók gond nélkül elférjenek rajta.

Belsejében egy 1 GHz-en ketyegő, ARM Cortex-A8-as Texas Instruments Sitara AM3703-as SoC található, a gyártó azonban inkább a 800 MHz-en való járatást ajánlja, ha azt szeretnénk, hogy minden körülmények között megbízható és stabil maradjon a rendszer, amely például egy ipari környezetben elengedhetetlen. Sem az 512 MB memória, sem az ezzel azonos kapacitású háttértár nem valami kiemelkedő, de a hátlapi panelt lecsavarozva egy microSD kártyafoglalat bukkan elő, amelyben alapesetben egy 8 GB-os kártya dolgozik, de igény esetén ez természetesen nagyobbra is cserélhető.

A csatlakozók között mikrofonbemenet és fülhallgató-kimenet, HDMI, USB portok és egy 10/100-as Ethernet aljzat található, vagyis ezen a téren nem érheti panasz az apróságot. Mivel elsősorban ipari, esetleg üzleti felhasználásra szánják a Waysmall Silverlode-ot, ezért nem egy divatos Android operációs rendszerrel, hanem egy a Gumstix által kifejezetten ehhez a hardverkiépítéshez optimalizált Ubuntu disztribúcióval szállítják, amely a legtöbb alapvető feladat elvégzésére alkalmas. Annak köszönhetően, hogy mindössze 2,5 wattot fogyaszt, rengeteg feladatkörben alkalmazható, akár egy autóban is érdekes feladatokra lehetne befogni.

A Gumstix Waysmall Silverlode csomagjában minden esetlegesen szükséges összekötőkábelt és adaptert mellékelnek, azonban 199 dolláros árcédulája még így is aránytalanul soknak tűnik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés