Hirdetés

Cubieboard mini PC 49 dollárért – a Raspberry Pi újabb kihívója

A Raspberry PI megjelenése óta számos alternatíva látott már napvilágot, amelyek könnyedén felülmúlják a málnás lapot, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy esetében nem csak a lehető legolcsóbb kivitelezés volt a cél, hanem hogy oktatási célokat is szolgáljon, ebből a szempontból pedig elengedhetetlen, hogy a hardver minél egyszerűbb legyen. Azonban aki többre vágyik, az néhány plusz dollárért cserébe sokkal potensebb rendszereket is beszerezhet.


[+]

A legújabb kihívó a Cubieboard mini PC, amely méreteit tekintve ugyanúgy egy tenyérnyi nyomtatott áramkörön terpeszkedik. Specifikációjában az olvasható, hogy a középpontban egy jól ismert SoC, az AllWinner A10 áll, amely egy 1 GHz-en ketyegő Cortex-A8 magot és egy Mali-400 GPU-t foglal magában. Ehhez 1 GB RAM-ot és 4 GB belső memóriát párosítottak, így a teljesítményre nem lesz panasz, arról nem is beszélve, hogy az A10 központi egység miatt Android 4.0.4 és Ubuntu 12.04 máris elérhető a rendszerhez.

Csatlakozók terén 2 x USB port és egy OTG (micro USB), SD kártyaolvasó, HDMI, mikrofon bemenet és fülhallgató kimenet, valamint egy 100 Mbps-os Ethernet aljzat sorakozik a lapon körben. Egy szabványos SATA csatlakozó is a felhozatal része, így komolyabb adattárolók is az ARM-os rendszerhez illeszthetők. Szintén kellemes plusz, hogy IR (infravörös) vevőt is integráltak a mini PC-re, ennek köszönhetően távirányítók jelét is érzékeli, amely például a multimédiás lehetőségeket tovább fokozza.

A Cubieboard mini PC vételára 49 dollár lesz és elméletileg már augusztus végén meg kellett volna jelennie, de szokás szerint némi csúszással kell számolni, de reméljük nem túl sokkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés