Hirdetés

Az adatközpontok helyett inkább az AI-ra fókuszál a Granite Rapids

A vállalat inkább a Sierra Forest platformot szánja a klasszikus adatközpontokba.

Az Intel az idei Hot Chips alkalmával vázolta fel, hogy milyen új Xeonokra lehet számítani. Persze az Emerald Rapids nem került szóba, ami elvileg idén elérhető lesz a kritikus fontosságú ügyfeleknek, de ez igazából a Sapphire Rapids frissítésének számít, rendkívül nagy előrelépést nem kínál majd.

Emiatt inkább a Granite Rapids és a Sierra Forest platformok vannak fókuszban, amelyekről a fenti linken viszonylag sok információ kiderül, sőt, az utóbbi megoldásról további érdekességek futottak be az ősszel.

Az Intel is leginkább az újabb dizájnok startját készíti már elő a partnereknél, az Emerald Rapids úgy néz ki, hogy különösebben nem váltja majd meg a világot, mondjuk valószínűleg nem is az vele a célja a vállalatnak.

Ami érdekesség, hogy az Intel látványosan eltérő módon képzeli el a szerverpiac jövőjét a nagy konkurenshez viszonyítva. Amíg AMD az aktuális generációban komoly szegmentálással élt, és már négy eltérő szerverplatformot kínálnak a szegmensen belül, addig az Intel inkább szűkítené a platformkínálatot. Lényegében két nagy csoportra bontanák a célzott területet, így lenne egy AI fókuszú dizájn, illetve egy klasszikus adatközpontokat célzó.

A Sierra Forest lenne az, ami az adatközpontok piacát tarolná le, méghozzá úgy, hogy nem is kínál nagy teljesítményre tervezett, úgynevezett P-magokat. Cserébe akár 288 darab E-magra is szert lehetne tenni vele egyetlen tokozáson belül. Ez lényegében 288 darab hardveres szálat is jelenet. Itt látványosan azokra a piacokra megy rá az Intel, ahol egy szem mag nyers sebességénél sokkal jobban számít az, hogy maximum mennyi virtuális gép futtatása lehetséges egy rackre levetítve. Bizonyos szempontból tehát nem is az AMD EPYC sorozata a megcélzott ellenfél, hanem inkább az ARM-os szerverdizájnok, főleg az Ampere fejlesztései, amelyek ugyanilyen koncepció mentén készülnek.

A Granite Rapids ezzel szemben mindent az AI-ra tesz fel. A vállalat, gyártóknak leadott információi szerint a különböző AI feladatokban kétszer-háromszor gyorsabb lesz az új dizájn a Sapphire Rapids kódnevű Xeonoknál. Ezt pedig nem igazán a sok P-magból éri el, hanem maguknak a magoknak a felépítéséből, ugyanis viszonylag sok tranzisztor lesz az AMX utasításkészletet futtató áramkörökre költve.

Az Intel a fentiek miatt a Granite Rapids kódnevű dizájnba szánt P-magot igen specifikusan tervezte meg, nem igazán számított az, hogy sokat lehessen beépíteni a célzott lapkaméretbe, ugyanis az adatközpontok piacára ott lesz a Sierra Forest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés