Hirdetés

GPU-foglalattal áll elő az NVIDIA?

Az AnandTech tajvani gyártói forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az NVIDIA érkezőben lévő G72 és G73 kódnevű grafikus processzorai lábkompatibilisek lesznek a GeForce 6800-asok alapját képező NV40-nel, illetve a GeForce 6600-asok alapkövével, az NV43-mal. Ez jó esetben azt jelenti, hogy az új grafikus chipek nem igénylik a korábban alkalmazott nyomtatott áramköri lapok áttervezését, ami nemcsak a költségekre lehet jótékony hatással, hanem a piacra kerülést is lényegesen felgyorsíthatja.

Két gyártó ugyanakkor azt is megosztotta a lappal, hogy kártyáikat hattűs PEG-csatlakozóval is ellátják, arra számítván, hogy az új lapkák SLI konfigurációban már nem boldogulnak az alaplapi csatoló biztosította tápellátással. Az új modellek bemutatását valószínűleg nem fogja elsietni az NVIDIA, hiszen az ATI új középkategóriás kártyái, a Radeon X1600-asok november vége előtt nem kerülnek az üzletekbe, az X800 GTO-k ellen pedig előnyös helyzetből versenyeznek a GeForce 6600 GT-k. Az NVIDIA-nak így van módja mérlegelni a piac reakcióit, és ennek függvényében bejelenteni megújuló grafikus kártyáit.

Miközben a gyártók egyszerű migrációra számítanak az új GPU-kkal kapcsolatban, más források szerint a kaliforniai vállalat még nagyobb terveket dédelget: standardizált GPU-foglalatokat készítene alaplapok számára. Egyelőre nem lehet megmondani, vajon napvilágot látnak-e végül a cserélhető CPU-kat és GPU-kat fogadó alaplapok. Az egyik legnagyobb kérdés az, hogyan hat vajon az új megoldás a memóriaelérésre és így a teljesítményre, ám az új chipek lábkompatibilis kivitelezése mindenesetre egy nagy lépést jelent ebbe az irányba.

Előzmények

Hirdetés