Hirdetés

Küszöbön a GPD WIN 2 kézikonzol gyártása

Most már biztos, hogy idén pezsegni fog ez a terület. Kérdés persze, hogy mire lesz ez elég a kasszáknál.

A kézikonzolok piaca tágan értelmezhető, és ezt a területet számos megoldással próbálják lefedni a cégek. Egyedül a viszonylag nagy teljesítményre képes, x86/AMD64-es magokkal rendelkező megoldások hiányoztak igazán, amelyeket kockázatos is kiadni, mivel az áruk biztosan magas lesz, így nehéz megjósolni a vásárlói reakciókat is. Idén viszont megtörik a jég, ugyanis a Smach Z kézikonzol végleges specifikációi nemrég derültek ki, a legfőbb konkurensnek tekinthető GPD WIN 2 pedig rendkívül közel áll a gyártás beindításához.

Ahogy a neve is mutatja a GPD WIN 2 egy második generációs fejlesztés. Az GPD WIN jelzésű elődje még 2016-ban jelent meg, és technikailag működött is, de nagy hátránya volt az elképesztően gyenge teljesítménye. Ennek a fő oka, hogy a végleges modellben egy Intel Atom x7-Z8700-as processzor dolgozott, amely a játékok futtatása szempontjából már a megjelenéskor is igen elavultnak számított, az idő pedig ezen kétségtelenül nem segített. Nem meglepő, hogy az új verzió pont az alapplatformhoz nyúl hozzá, így azt a tervezők kicserélték egy kétmagos, magonként két szálat futtató Intel Core m3-7y30-ra, amelyet egyedi – információink szerint 6 watt körüli – TDP konfigurációval működtetnek, hogy a Gen9 architektúrára épülő HD Graphics 615-ös integrált grafikus vezérlő turbója azért éljen is.

A GPD WIN 2-ből csupán egy verzió lesz, amelyben az LPDDR3 szabványú, 8 GB-os kapacitású rendszermemória 1866 MHz-es effektív órajelen fog ketyegni. Az adatok tárolásáról 128 GB-os SSD gondoskodik, amely a felhasználó számára egyszerűen cserélhető, ha később a igény lenne a bővítésre. Itt csak arra kell figyelni, hogy az új meghajtó M.2 2242-es formátumú legyen. Az alapértelmezett adattároló persze ki is egészíthető egy microSD szabványú memóriakártyával, illetve magán az eszközön lesz még USB 3.0 Type-A és Type-C aljzat, micro HDMI kimenet, illetve IEEE 802.11a/b/g/n/ac-es Wi-Fi és Bluetooth 4.2 modul is. Nem maradt le róla a mikrofon és a sztereó hangrendszer sem, illetve a két darab 4900 mAh-s akkumulátor 6 óráig biztosít energiát aktív játék mellett. Ez az időtartam persze nagymértékben függ a futtatott programtól, így akár elérhető a nyolc órányi szórakozás is, de esetlegesen hamarabb is lemerülhet a gépezet.

A kijelző az elődhöz képest egy picit nagyobb, egészen pontosan 6 hüvelykes lett, a felbontása pedig 1280x720 pixel, ráadásul megmarad a Gorilla Glass 3 üveg is, amivel a kapacitív érintésre érzékeny kijelző átlagosnál jobb ellenállása garantálható. Az integrált beviteli eszközök az elődöt másolják, illetve modernizálják, így a gamepadet biztosító rész mellett egy apró billentyűzet is helyet kapott. Ez a kombináció kifejezetten bejött a korábbi modell kapcsán, így nem volt értelme változtatni az alapkoncepción, viszont pár tényezőn azért javítottak a tervezők.

A GPD WIN 2 előtelepített 64 bites Windows 10 Home operációs rendszerrel érkezik. A rendszer tíz napig még előrendelhető a kedvezményes 649 dolláros áron, míg a tényleges bolti ára 899 dollár lesz. Az előrendelők egyébként még májusban megkapják a kézikonzolt, a nyár folyamán azonban a boltokban is megvásárolható lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GPD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés